ZETApress

hírportál

Félidei kormányátalakítás

Ma délután a Parlamentben Balog Zoltán napirend előtt esküt tett. Az emberi erőforrások minisztere a másfél hete lemondott Réthelyi Miklós helyét foglalta el. Bizottsági meghallgatásai már a múlt hét elején megtörténtek, s Kövér László szerdán ki is nevezte őt miniszterré a mai napi hatállyal.

Kövér házelnök aznap gyakorolta utoljára az államfői jogköröket, mivel Áder János másnap foglalta el hivatalát a Sándor-palotában. (Szent György téri beiktatásán mi is részt vettünk.) Mivel az új államfő Európai parlamenti képviselő, arról 60 napon belül le kell mondania. Brüsszeli utódaként Bánki Eriket emlegetik. Mivel a Sport- és turizmus bizottság fideszes elnöke a Baranya megyei területi listán került be az Országgyűlésbe, nem kell a helyére időközé választást tartani.

Ha képviselőt nem is, hódmezővásárhelyi polgármestert biztosan kell majd választani, mert Lázár János június elsejétől a Miniszterelnökséget irányító államtitkár lesz. (A dél-alföldi polgármesterségért talán a Munkáspárt is harcba száll, de erről csak a jövő szombati 24. kongresszuson döntenek.) Lázárnak nemcsak a város-, de a frakcióvezetéstől is el kell búcsúznia, s helyét Rogán Antal belváros-lipótvárosi polgármester foglalja el. Államtitkárként Varga Mihályt váltja, aki június 1-jétől Fellegi Tamás helyett tárgyal majd tárca nélküli miniszterként az IMF-fel. Fellegi sem marad munka nélkül, a kormányfő tanácsadója lesz. A kormányátalakítás tavaly vele kezdődött, december végén az ő helyére nevezte ki az államfő Németh Lászlónét nemzeti fejlesztési miniszterré. Akkor még nem tudtunk Schmitt Pál plágiummal megszerzett doktorátusáról, Némethnét viszont ilyen veszély nem fenyegeti. Neki még diplomája sincs, mely már a kinevezését megelőző parlamenti bizottsági meghallgatásain kiderült.

Szóljon hozzá!