ZETApress

hírportál

Nem kétszínű már a kormány

Mától nincsenek a szabaddemokrata miniszterek a kormányban. A három tárca gazdája és államtitkára ? Fodor Gábor, Horváth Ágnes és Kákosy Csaba mellett Kovács Kálmán, Kincses Gyula és Dióssy Gábor ? április 30-al távozott. Ugyancsak felmondtak a Miniszterelnöki Hivatal SZDSZ-es államtitkárai, így Horn Gábor és Magyar Bálint sem kormánytag többé. Utódaik hétfőn teszik le a miniszteri esküt.

A három tárca addig sem marad vezető nélkül. A kormányfő döntése értelmében a környezetvédelmért Gráf József földművelésügyi, az egészségügyért Draskovics Tibor igazságügyi, míg a gazdaságért Veress János pénzügyminiszter felel. Az államtitkárok már ma hivatalba lépnek, de a hosszú hétvége, a négynapos ünnep miatt hétfőig nekik sem kell intézkedniük.

Önként távozik az újjászerveződő Önkormányzati minisztériumból Újhelyi István szocialista államtitkár. Elmondása szerint feleslegesnek érzi magát az új struktúrában, hiszen az eddiginél kisebb minisztériumban ? ahogy erre korábban utaltunk ? meg kellene osztania feladatait Jauernik Istvánnal. Rossz nyelvek szerint nem ez, hanem a Zuschlag-ügy állhat a háttérben, ahol ránézve is terhelő vallomás született. Erről az ügyről egyébként a kormányfő is beszélt még tavaly ősszel.

Medgyessy Péter maradna, de mennie kell. Gyurcsány Ferenc tegnap este hivatalában fogadta az utazó nagykövetet. A kormányfő ? megköszönve elődjének Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért végzett tevékenységét ? május 31-i hatállyal kezdeményezi az utazó nagyköveti megbízás visszavonását. Az ex-miniszterelnök június elsejétől már csak magánemberként utazgathat tovább. Lehet, hogy nem kellett volna annyit bírálnia utódját és kenyéradóját?

Szóljon hozzá!