ZETApress

hírportál

Tollert gyámság alá helyezik?

Névtelen levélben kérte egy magánszemély Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását. Az email még novemberben megérkezett a pécsi gyámhivatalba, de csak a héten került nyilvánosságra. Mivel a baranyai megyeszékhely elfogultságot jelentett be az ügyben, az eljárást a szomszédos Tolna megyében folytatják le.

A héten a levél írója az önkormányzat portálján is jelentkezett, természetesen újfent névtelenül. Csak annyit árult el magáról, hogy a 2006. júniusától kómában fekvő honatya választókörzetében lakik, s szeretné, ha végre neki is lenne parlamenti képviselete. Az eljárás ugyanis azt eredményezheti, hogy Tollert megfosztják mandátumától, s helyének betöltésére időközi választást írnak ki.

Miért nem a család kezdeményezte az eljárást? ? kérdezhetik sokan. Bizonyára azért, mert nem a saját pénzük ellenségei. A mandátumvesztéssel ugyanis úgy a képviselői illetményt, mint a költségtérítést is elveszítené a családfő, képviselőként viszont ma is jogosult ezekre.

Egy évvel ezelőtt arról írtunk, hogy egy úti balesetnél a sérült a teljes munkabérére jogosult élete végéig akkor is, ha egy határozott idejű munkaviszony már másnap véget ért volna. A képviselőknél és a polgármestereknél ezt a szabályt azért nem lehet alkalmazni, mert nem munkaviszonyban, hanem választott tisztségviselőként, tiszteletdíjért látják el a feladatukat.

Amikor a főállású képviselői munka bevezetéséről vitatkoznak a frakciókban, talán ezen is el kellene gondolkodniuk. Ha megvalósítanák, akkor nyugodtan megválhatna egy súlyos baleset elszenvedője a mandátumtól, mert ezzel nem veszélyeztetné családtagjai anyagi biztonságát.

Szóljon hozzá!