ZETApress

hírportál

Meglett a kétharmad

A 2/3-hoz szükséges 258 parlamenti mandátumnál öttel többet, 263-t szerzett a Fidesz?KDNP a kétfordulós választásokon. A 176 egyéni mandátumból is 173 az övék, míg a további háromból egyet jobboldali független, kettőt pedig szocialista jelölt szerzett meg.

A szocialista frakcióban 59 képviselő foglalhat helyet, közülük 57-en listán szereztek mandátumot. A jobbik 47, míg az LMP 16 listás helyet kapott. Mivel az egyetlen bejutott független képviselőt a jobbikos ellenfél visszalépése is segítette a győzelemben, így elképzelhető, hogy a honatya feladva függetlenségét a Jobbik frakcióját választja majd.

Eddig négy frakcióról beszéltünk, de könnyen lehet, hogy öt lesz a feltehetőleg május 17-re összehívandó alakuló ülésen. A KDNP ugyanis valószínűleg 50-60 fős önálló frakciót alkot, s a Fidesz így is több mint 200 fős frakció marad. A KDNP így nem csak a jobboldal, de a Parlament második legnagyobb frakciója lesz.

A KDNP önállósága azt is eredményezi, hogy így eggyel több napirend előtti megszólalási lehetősége lesz a jobboldalnak az üléseken. Hasonló jogok illetik meg a független képviselőket is, ezért kell megfontolnia Molnár Oszkárnak, hogy frakciótag lesz-e, vagy független marad.

Amíg a többiek ünnepeltek, az MSZP a választási vereség kudarcain elmélkedett. Az ország sorsáért aggódó Lendvai Ildikó elnök lemondott, s az elnökség is felajánlotta lemondását. A tisztújító kongresszus hamarosan összeül, ahol nem csak a párt megújulásáról, de talán még a névváltoztatásról is döntenek. Utoljára 1990-ben, a rendszerváltozáskor volt ilyen kevés szocialista a parlamentben, akkor mindössze 33 mandátumot ? ebből egy egyénit ? szereztek.

1990-ben az akkor győztes MDF-nek és a kormányoldalnak a 91 fős SZDSZ komoly ellensúlya volt, ezért aztán a szükséges változtatásokat nem is tudták bevezetni. A Fidesz most a 2/3 birtokában megvalósíthatja ötleteit. A nép a változásokra szavazott, a lehetőség adott, s a győzteseknek ezt nem szabad most elhalasztaniuk! Nagyszámú választójuknak tartoznak ennyivel!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sólyom Orbánt hívja | ZETApress

Szóljon hozzá!