ZETApress

hírportál

Emelkednek a jegyárak

A tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme. Az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében a vasúti és autóbuszos tarifák emeléséről döntött a szakminisztérium. A valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben csak regisztrációs jeggyel utazhatnak.

A főként a MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10%-kal, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkednek február elsejétől. A különbségtétellel a helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra ? az úgynevezett hivatásforgalomban ? használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a vasúton vagy autóbuszon csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

Az új menetrend decembertől hatályos, míg a vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban már 2007. májustól működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két és fél évben ? az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavalyelőtt tavaszi és az áfa-emelkedés miatti tavaly nyári technikai korrekciót kivéve ? nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16 százalék feletti emelést indokolna.

Csak jeggyel utazhatnak a vasutasok is

A tarifarendelet módosítása ad felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói) térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit ? tudatta a KHEM Sajtóosztálya.

Nem csak a helyközi, de a helyi tarifa is módosul. A BKV vonaljegy február 1-jétől a jelenlegi 300-ról 320 forintra emelkedik. Mivel a parkolási díjak is ennek függvényei, így a budapesti I-IV. díjzónában a jelenlegi 375, 300, 225 és 150 forint helyett egy óráig 400, 320, 240 és 150 forintért parkolhatunk, s legalább negyedórát kell kifizetnünk. A két kiemelt díjzónában a parkolás még ennél is többe kerül. A Margitszigeten a vonaljegy másfélszeresét, 450 helyett 480 forintot, míg a Budai Várban és a Citadella alatt a dupláját, 600 helyett 640-et kell február 1-jétől óránként kifizetnünk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Regisztrációs jegy márciustól | ZETApress
  2. Parkolás a hó alatt | ZETApress

Szóljon hozzá!