ZETApress

hírportál

Pályázati forrás-kiegészítés MFB hitelből

Maximális támogatással, a saját erő négyszeresét elérő projektérték biztosítható az MFB kedvezményes hitelével a GOP pályázatoknál. A Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kiegészítő hitelt kínál azokhoz a projektekhez, amelyek esetében a pályázók ? a minimálisan előírt 25 százalékos saját erő mellett ? igénylik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében ez év március elsejétől megnyíló támogatásokat, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Mivel a vissza nem térítendő támogatás a projekt értékének (elszámolható költségeinek) legfeljebb 30 százaléka lehet, az MFB a saját erő és támogatás együttes összegén felül még hiányzó finanszírozásra húszmilliárd forintot különített el a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretéből.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján közzétett Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) öt új pályázata keretében március elsejétől igényelhető támogatás. Az elnyerés feltétele minimálisan 25 százalékos saját erő biztosítása, de a vissza nem térítendő támogatások felső határa nem haladhatja meg a projektérték (az elszámolható költségek) 30 százalékát. Ennek maximális elnyeréséhez a pályázónak előzetesen a projekt 70 százalékára kell finanszírozással rendelkeznie. Ebből a finanszírozási igényből a saját erővel le nem fedett részre, azaz a projekt értékének legfeljebb 45 százalékára a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelt biztosít.

Ezzel a tőkeszegény kis- és közepes vállalkozásokat hozzásegíti ahhoz, hogy a minimálisan előírt saját erő négyszeresét kitevő értékű projektek megvalósításába is belekezdhessenek, és maximálisan kihasználják a pályázatok keretében elnyerhető támogatást. Az MFB-s forrás a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 7. Projekt kiegészítő hitelcélja alapján áll rendelkezésre. A Bank a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretéből húszmilliárdot különített el erre a célra, amelyet az Unió notifikált. Igény esetén a keret tovább bővíthető. Abban az esetben, ha egy vállalkozás a GOP-2007-2.1.1 pályázatból ötmillió forinttámogatást nyer el (ami a projekt 30 százaléka), akkor 7,5 millió forint kedvezményes MFB hitelt vehet fel.

A kedvezményes hitelt forintban lehet igényelni. Összege akár az egymilliárd forintot is elérheti, futamideje 15 év, két év türelmi idővel és kamata háromhavi EURIBOR plusz négy százalék (jelenleg kb. 7,5 százalék).

A hitel az MFB-vel szerződött kereskedelmi bankoknál és takarékszövetkezeteknél igényelhető, de az ötvenmillió forintot meghaladó hitelkérelem közvetlenül az MFB Rt.-hez is benyújtható. Információért hívható a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság információs vonala a 06-40-555-555 vagy a 06-40-466-682 számokon.

Szóljon hozzá!