ZETApress

hírportál

Fejlesztés Poroszlón

Poroszló a Tizsa-tóval2,2 milliárd forintból valósul meg a Tisza-tavi Ökocentrum. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 2,2 milliárd forintból valósul meg a Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum. A projekt támogatási szerződésének aláírásán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, hogy hazánk uniós forrásokból 2013-ig mintegy 300 milliárd forintot fordíthat turizmusfejlesztésre.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország második legnagyobb tava és környezete páratlan ökoturisztikai adottságokkal rendelkezik, a centrum létrehozásával pedig nemcsak a természeti értékek védelme erősödik, de a Tisza-tó és környékének turisztikai jelentősége is növekedni fog, kedvező feltételeket teremtve a Tisza-tó iránt érdeklődő befektetőknek.

Az 1,9 milliárd forintos uniós támogatással, összesen több mint 2,2 milliárd forint értékben megvalósuló projekt Magyarországon egyedülálló és európai viszonylatban is ritkaságnak számít. A beruházás keretében kialakításra kerülő, 2600 négyzetméteren elterülő látogatóközpont színvonalas szolgáltatásokkal ? többek között egy, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit bemutató, 726 ezer liter össztérfogatú édesvízi akváriummal ? várja majd az érdeklődőket.

Az épületben háromdimenziós vetítőterem, valamint egy százfős konferenciaterem is lesz. A fejlesztés keretében szabadidőpark és akadálymentes horgászhelyek is kialakításra kerülnek, a gyalogos, a kerékpáros és a vízitúrázók számára pedig 12 ? GPS rendszerrel támogatott ? túraútvonal is készül.

A látogatóépület biztosít majd helyet a poroszlói vízi rendőrőrsnek, az épület tornya pedig ? a turisztikai célok mellett ? alkalmas lesz a Tisza-tavi viharjelző rendszer biztonsági berendezésének elhelyezésére is. Poroszló községben eddig tizenegyszer pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen csaknem 2,3 milliárd forint támogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!