ZETApress

hírportál

Szövetkezetek a Kerengőben

Károlyi-szoborA szövetkezetek a fenntartható fejlődést valósítják meg mindenki számára ? mondta az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke délelőtt a Vajdahunyadvárban, a 92. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett ünnepségen, a Kerengő Dísztermében.

A megemlékezés előtt megkoszorúzták Gróf Károlyi Sándor (1831.11.10. ? 1906.04.24.), a magyar szövetkezeti mozgalom kiemelkedő személyiségének a Vajdahunyadvár udvarában található szobrát, utána pedig a magyar szövetkezeti mozgalomban végzett munkájuk elismeréseként tízen vehettek át elismerést az ünnepi fogadást megelőzően.

Patay Vilmos, a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének elnöke idézve a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség (NSZSZ) idei üzenetét, felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó üzenet nagyon fontos a kárpát-medencei magyarság számára. Mint mondta: a nemzeti együttműködés megvalósításával a magyar társadalomban, a magyar gazdaság fejlődésének fenntarthatóságában növelni kell a társadalmi kohéziót. Ebben a folyamatban pedig jelentős szerepet játszhatnak a magyar szövetkezetek.

Az OSZT elnöke elmondta, hogy Magyarországon jelenleg mintegy hatezer szövetkezet működik, és a szövetkezetek tagsága összességében eléri az 1,2 milliót. A magyar szövetkezeti mozgalomban nemrégiben jelentek meg a szociális szövetkezetek, amelyek száma gyorsan nő, becslések szerint kétezer körülire tehető. 1922 óta szövetkeznek a közösségek, mára az atipikus a tipikus.

Patay Vilmostól megtudtuk, hogy az OSZT-nek 11 tagja van; a mezőgazdaságból három szervezet ? a MOSZ, a Magosz és a Hangya ? a Takarékszövetkezeti Szövetség, valamint a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetsége (TÉSZ), továbbá iskola és diákszövetkezetek, lakásszövetkezetek, fogyasztási szövetkezetek (coopok), szociális és foglalkoztatási szövetkezetek, valamint az ipari és szolgáltató szövetkezetek (OKISZ). A magyar szövetkezeti szektor éves termelési értéke becslések szerint mintegy 1500 milliárd forint. Ebből az összegből például az agrárium mintegy 800 milliárd forintot képvisel.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Koszorúk a várudvaron | ZETApress

Szóljon hozzá!