ZETApress

hírportál

Molnár Nekifutott

A nemzeti kutatási infrastruktúra felmérés és fejlesztési stratégia elkészítése az egész hazai kutató társadalom, vállalkozási szféra és a politikai képviselőinek egyaránt érdeke, ezért széles körű összefogást igényel ? mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kroó Norberttel, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Fejlesztési Útiterv (NEKIFUT) Projekt Irányító Testületének elnökével, valamint Falus András társelnökkel tartott.

2004-ben kezdte meg működését az Európai Unió innováció-politikai tanácsadó testülete, az Európai Stratégiai Fórum a Kutatási Infrastruktúra fejlesztésére (ESFRI). Ennek elsődleges feladata egy egységes kutatási infrastruktúra-fejlesztési stratégia (roadmap) létrehozása és annak folyamatos karbantartása. Ehhez kapcsolódott 2008 szeptemberében Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, amikor meghirdette a NEKIFUT Programot.

A program első lépcsője a hazai kutatási infrastruktúra felmérése. A napokban tehát kérdőíveket kapott az ország összes egyeteme, akadémiai intézetei, illetve az innovációban érdekelt vállalkozások. A beérkező válaszok segítik a magyar kutatási infrastruktúra helyzetének feltárását, valamint az adatok alapján egy on-line interaktív web regiszter összeállítását. Mindez segítséget jelent majd a kutatási infrastruktúrák által nyújtott szolgáltatások, és lehetséges együttműködő partnerek elérésében bel- és külföldi kutatók számára egyaránt. A regiszter várhatóan 2009 őszétől áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A következő lépcsőfok a regiszterben kirajzolódó helyzetkép megvitatása célzott műhelyviták (workshopok) keretében, melyek végén egy egységes jövőkép rajzolódik majd ki. A projekt hatásaként érvekkel megalapozott, hosszú távú döntések születhetnek a kutatási infrastruktúrafejlesztésről, aminek eredményeképpen várhatóan a kutatók könnyebben jutnak hozzá az infrastruktúrákhoz, valamint nő az európai kutatási pályázatokon a sikeres részvétel esélye.

A projekttel kapcsolatos szakmai munkát az Irányító Testületen kívül három munkacsoport végzi: az Élettelen Természettudományok Munkacsoport, az Élő Természettudományok Munkacsoport, valamint a Társadalomtudományok Munkacsoport. A regiszteren és a jövőképen alapuló intézkedésektől várható, hogy javulni fog a hazai kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó intézmények színvonala. Molnár Károly miniszter kiemelte: A javuló kutatási háttér segít a képzett munkaerő megtartásában és vonzásában, erősíti és színvonalasabbá teszi a képzést és az oktatást. Ezek együttesen vonzzák az innovatív vállalkozásokat, amelyek élénkíthetik a magyar gazdaságot.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb nekifutás

Szóljon hozzá!