ZETApress

hírportál

Megválasztották az idei Prímákat

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapítvány mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület a Magyar Tudományos Akadémia Elnöki tanácstermében megtartott együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj idei ?prímáit?. A díjak ünnepélyes átadására december 5-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretében ezúttal már hatodszor kerül sor, a Művészetek Palotájában. A Gálaest eseményeit, s az ez alkalomból megrendezésre kerülő színvonalas műsort a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhetnek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi ?primisszimák? valamint Társalapítók és a támogatók. A jelölésre jogosultak írásbeli felkérést kapnak a jelöltállításra. A beérkezett jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három ?prímát? választanak titkos szavazással. A ?prímák? közül mind a tíz kategóriában egy-egy ?primisszima? kerül megválasztásra a VOSZ kibővített elnöksége és a kuratórium által a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó Prima Primissima Díjátadó Gálaest napján, december 5-én, pénteken.

A Demján Sándor üzletember és a VOSZ Elnöksége által alapított díj ez alkalommal is tíz kategóriában kerül átadásra. A most kategóriánként kialakult három-három ?príma? közül minden egyes kategóriában egy ?primisszimát? választanak titkos szavazással a Gálaest napján. A ?prímák? tízezer euró, míg a ?primisszimák? ötvenezer euró díjazásban részesülnek, s megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra csodálatos eozin ?Kincsem-szobrát? is, melyet Schrammel Imre, Prima Primissima és Kossuth-díjas keramikusművész tervezett. A jelöltek bemutatását és tevékenységeik megismertetését szolgáló csaknem negyedéves időszakban idén is lehet majd szavazni a közönség-díjat elnyerő ?prímára?.

Ebben az esztendőben is lesz Közönség-díj. A ?prímákra? idén októbertől telefonon, Interneten, vagy SMS-ben lehet majd voksolni, s a legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül majd a Közönség-díjban, illetőleg az azzal járó ötvenezer eurós pénzdíjazásban, melyet Dr. Csányi Sándor a magánvagyonából ajánlott fel. A szavazatokat a Vodafone gyűjti és összesíti. A szavazók között kerül majd kisorsolásra az a szerencsés személy, aki egy Mercedes Benz személygépkocsival térhet haza a Pappas Auto Magyarország Kft. jóvoltából.

A 2008. évi Prima Primissima Díj tartalmaz néhány változást is. A Társadalmi Tanácsadó Testület szokásos évi rotációja keretében Chikán Attila, Elek István és Szokolay Sándor kiváltak a testületből, és az Alapító a helyükre Kocsis Zoltán zongoraművészt, 2007. évi ?jubileumi primisszimát?, valamint Dr. Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát kérte fel.

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagjai: Dr. Csányi Sándor elnök, Dr. Dávid Ferenc alelnök, Dr. Lovassy Tamás főtitkár, Dr. Czeglédi László, Dr. Hanák András, Szőnye József, Dr. Takács Ildikó és Zwack Péter.

TTT tagok az idén: Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója, Csete György építész, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Granasztói György történész, Jókai Anna író, Kocsis Zoltán zongoraművész, Kozma Imre, az MMSZ elnöke, Dr. Mészáros Tamás rektor, Dr. Sárközi Tamás egyetemi tanár, Schwajda György író, rendező, Sváby Lajos festőművész, Szabó istván filmrendező, Szinetár Miklós rendező, Vincze Mátyás újságíró, az MTI elnöke és Vizi L. Szilveszter akadémikus, az MTA volt elnöke. A Társadalmi Tanácsadó Testület tagjait határozatlan időre az Alapító jelöli ki.

A 2008. évi ?prímák? névsora kategóriákra bontottan a következő

Magyar irodalom: Csoóri Sándor költő, író, Rakovszky Zsuzsa költő, Réz Pál irodalomtörténész, műfordító. Magyar színház- és filmművészet: Halász Judit színművész, Makk Károly filmrendező, Markó Iván táncművész, koreográfus. Magyar képzőművészet: Gross Arnold festőművész, grafikus, Gyémánt László festőművész, Keleti Éva fotóművész. Magyar tudomány: Freund Tamás akadémikus, neurobiológus, Kásler Miklós orvos, sebész, onkológus, Pusztay János nyelvész. Magyar oktatás és köznevelés: Budapesti Városvédő Egyesület, Komoróczy Géza történész, egyetemi tanár, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság házfőnöke.

Magyar építészet és építőművészet: Callmeyer Ferenc építész, Novák István építész, Török Ferenc építész. Magyar sajtó: Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, Cselényi László szerkesztő-rendező, a Duna Televízió elnöke, Szegő András újságíró. Magyar népművészet és közművelődés: Kemény Henrik bábművész, Muzsikás Együttes és az Óbudai Népzeneiskola. Magyar zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész, Melis György operaénekes, Szokolay Sándor, zeneszerző. Magyar sport: Gyarmati Dezső vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, MKB Veszprém Kézilabda Club és Polgár Judit, sakknagymester.

A Prima Primissia egyik tavalyi újdonsága volt a Junior Prima Díj bevezetése, amelyet az a felismerés hívott életre, hogy hazánkban a kultúra és tudomány fejlesztése intézményesen nem megoldott. Ezért a vállalkozói szférának, a nemzeti tőkének mind nagyobb szerepet kell ebben játszania. Különösen fontos a tehetséges fiatalok támogatása, eredményeik megbecsülése, hisz ez a jövőbe való igaz befektetést jelképezi.

A díj megalapítását az tette lehetővé, hogy Demján Sándor mellé tavaly felsorakoztak olyan Társalapítók, mint Erős János, az MFB Rt. vezérigazgatója (Magyar tudomány kategória), Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója (Magyar sport kategória) és dr. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója (Magyar oktatás és köznevelés kategória), akik anyagi támogatásukkal segítették az új kategória létrejöttét.

Idén csatlakozik Társalapítóként a TriGranit Fejlesztési Zrt. (Magyar építészet és építőművészet kategória), a cég képviseletében Varga Kibédi Lóránt vezérigazgató a mai nap írta alá ünnepélyesen a társalapítói szerződést. Peter Munk úr, Nathanial Rothschild úr, valamint Schaeffer Erwin úr szintén Társalapítóként csatlakozik a Prima Primissima Alapítványhoz. Munk úr a Magyar képzőművészet, Rothschild úr a Magyar színház- és filmművészet, Schaeffer úr a Magyar irodalom kategória Társalapítója lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vállalkozók a Palotában

Szóljon hozzá!