ZETApress

hírportál

A víz az életért ? Zaragoza Expo 2008

Június 14-től szeptember 14-ig a spanyolországi Zaragozában megrendezésre kerülő szakvilágkiállítás vezérgondolata: A víz és a fenntartható fejlődés. A tematika választása szorosan kapcsolódik az ENSZ döntéséhez, amelynek értelmében 2005 és 2015 között zajlik A víz az életért évtizede program. A 102 országot felvonultató rangos eseményen hazánk is önálló kiállítással vesz részt. A látványos, de költséghatékony magyar megjelenés biztosítása érdekében a GKM pályázat útján kereste meg azt a tervet, amely a megjelenés koncepcióját, legfontosabb tervezési elemeit legsikeresebben alkotta meg.

A kreatív pályázatra beérkezett 19 pályamunkát szakmai zsűri értékelte. A nyertes látványterv, melyet a Szalkai Tímea ? Huber Péter alkotópáros további finomításokkal véglegesít, a tárca honlapján megtekinthető. A szakmai zsűri értékelése szerint a győztes pályázó egyedi, látványos, gazdag tartalmú koncepciót épített fel.

Elgondolkodtató, de ugyanakkor élvezetes módon kapcsolta össze a megjelenés üzeneteit. Az anyag láttán a zsűri biztosítottnak látta, hogy a koncepció a rendelkezésre álló rövid idő alatt nagy biztonsággal és költséghatékonyan megvalósítható.

A magyar megjelenés előkészítése két szakaszban történik. Az első szakasz a fenti döntéssel lezárult. A második fordulóban a győztes pályázat eszközeinek (kiadványok, rendezvények, stb.) megvalósítására, helyszíni kivitelezésére, valamint a pavilon működtetésére lehet pályázni. Ez a kiírás március folyamán jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben, illetve a GKM honlapjáról is letölthető lesz.

Megtekinzhető a magyar pavilon látványterve

A Zaragoza Expo 2008 szak-világkiállítás megkülönböztetett figyelmet szentel bizonyos témáknak. Ezek közül Magyarország szempontjából különös jelentőségű A víz az életért, A víz, oktatás és kultúra, valamint A víz és egészség problematikája. Ugyancsak fontos mondanivalója van Az osztott vizek tematikának is. A határokkal metszett vízgyűjtők (köztük a Duna-völgy) gondolatkörének elemzése, jó példák bemutatása hatékony támogatást nyújt az eredményes határvízi, vízügyi nemzetközi együttműködési gyakorlatok megismeréséhez, széleskörű kiterjesztéséhez.

A kiállításon való aktív, sokszínű részvételünk segíti a Magyarországról kialakult kép formálását, a hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltését (gyógyfürdők, wellness, vizes természeti szépségek). Mindez összhangban áll a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett, a 2008, a vizek éve elnevezésű programmal, amely az egészség- és a wellnessturizmus hódolóira fókuszál.

Megjelenésünkkel ? a bemutatandó vízgazdálkodási megoldásainkkal, a helyszíni rendezvényekkel, stb. ? ismételten jelezni kívánjuk: hazánk azon országok egyike, amelyek folyamatosan és eredményesen törekszenek a természeti gazdagság megóvására, az emberiség egyetemes értékeinek megőrzésére!

A kreatív pályázat eredményéről

2008-ban Zaragoza a víz, illetve a vízről való közös gondolkodás fővárosává válik. A rendezvény iránt megnyilvánuló óriási nemzetközi érdeklődés már most jelzi, hogy a világ tudja: jelenünkben, de még inkább a jövőnkben egyre többször tapasztalhatjuk, hogy oly sok létfontosságú területen bizony ?a víz az úr. Szó szerint életbe vágó a következő kérdés bölcs megválaszolása: Mi mindent tehetünk a víz környezettudatos, előrelátóan gondos hasznosítása és megóvása érdekében? A Zaragoza Expo 2008 ? és ezen belül a magyar kiállítás ? segíteni kívánja e felvetés méltó tovább gondolását.

Április végén távozik a GKM szakállamtitkára

Április végével saját kezdeményézésére távozik Felsmann Balázs, a GKM infrastruktúráért felelős szakállamtitkára. Döntését a tárca vezetője sajnálattal tudomásul vette. A GKM szakembere elsősorban a közlekedés és az energetika területén, azokon belül is a piaci verseny keretfeltételeinek kialakításában tette le névjegyét. Több egységes ágazati stratégia, piaci liberalizációs nyitány és gyökeres szerkezetátalakítás fűződik a nevéhez. Felsmann Balázs 2006 nyara óta töltötte be az infrastruktúráért felelős szakállamtitkári pozíciót.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Víz az életért Zaragozában

Szóljon hozzá!