ZETApress

hírportál

Üzleti fórum a Fórumban

Mint tegnap délután már utaltunk rá, a Sofitel Hotel ? korábbi nevén Fórum Szálló ? Báltermében szingapúri és magyar üzletemberek adtak randevút egymásnak. Csak detektoros kapun, a kormányőrök szigorú pillantásait követve juthattunk be már a terem előtti folyosóra is. Robbanószer-kereső kutya pihent a sarokban, ő már bizonyára befejezte a munkát.

A szingapúri kormányfő Kóka János miniszterrel és a vendégdelegáció titkárával pontosan érkezett a bálterembe. A másfélszáz fős közönség egy emberként ugrott fel helyéről, de mivel a himnuszokat nem kezdték el játszani, gyorsan visszaültek. Sem a magyarok nem beszéltek malájul, vagy kínaiul ? mely a dél-ázsiai ország hivatalos nyelve ?, sem azok magyarul, így az esélyegyenlőség jegyében társalgási nyelvnek az angolt választották.

Szinkrontolmácsolás volt a teremben, de senkinél nem láttam tolmácsgépet. Álldogált ugyan néhány fülhallgatós úr a teremben, de ők nem halláskárosultak, hanem testőrök voltak, akik az egymás közti kommunikációhoz a legfejlettebb technikát is bevetették. A találkozót magyar részről az ITD Hungary szervezte, moderátorként Rétfalvi György üdvözölte a megjelenteket. Szingapúri kollégája üdvözlő szavai után előbb Kóka János, majd Lee Hsien Loong beszélt. Az egész nem tartott tovább félóránál. Utána közösen aláírtak egy kétoldalú egyezményt.

Az aláírások után a díszvendégeket is bemikrofonozták, hogy válaszolhassanak a közönség kérdéseire. Mivel mindenki értett mindent, egy kérdés nem sok, annyi sem érkezett hozzájuk. Nem is erőltette senki sem a dolgot, így a protokollvendégek gyorsan odébbálltak. Bizonyára halaszthatatlan közfeladataik voltak, ahogy a Parlamentben szokták mondani azok a miniszterek, akik az azonnali kérdések és válaszok órájában nem akarnak megszólalni. A kormányőrök is fellégezhettek, s leszerelték a technikát.

Amíg a folyosón a magyar konyha ínyencségeit kóstolhattuk, a bálteremben beszélgető sarkokat alakítottak ki. A magyar és külföldi üzletemberek előzetes bejelentkezés esetén beszélgettek egymással, alakíthatták ki gyümölcsöző kapcsolataikat. Együttműködésük eredményeit remélhetőleg mi is rövidesen érzékelhetjük a magyar gazdaságban.

Szóljon hozzá!