ZETApress

hírportál

Korábban jöttek a kormányfők

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon Lee Hsien Loong, a Szingapúri Köztársaság miniszterelnöke. Az ünnepélyes fogadtatás katonai tiszteletadással ma délelőtt fél 11-kor volt a Kossuth Lajos téren. Utána a miniszterelnökök szűk körű találkozója került sor a Nándorfehérvári teremben, majd 11-kor a delegációk plenáris megbeszélése folyt a Munkácsy teremben. Délben aláírták a megállapodásokat, majd közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak a Delegációs teremben.

A szingapúri miniszterelnök már tegnap hazánkba érkezett. Medgyessy Péter volt miniszterelnök, utazó nagykövet a Parlamentben fogadta őt és hivatalos delegációját, míg Sólyom László köztársasági elnökhöz csak holnap délelőtt 10-re megy a Sándor-palotába. A szingapúri üzletemberek ma délután a Sofitel Hotel Báltermében találkoznak magyar kollégáikkal, s az üzleti fórumon Kóka János miniszter is előadást tart nekik délután 3-kor.

Medgyessy Péter fogadta Lee Hsien Loong-t

Medgyessy a tegnapi találkozón elmondta: még 2002-ben indította el a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által folytatott Új Ázsia-politikát. Ennek jegyében Magyarország a délkelet-ázsiai régiót, köztük a példaértékűen fejlődő Szingapúrt a nemzetközi élet kiemelkedő szereplőjének, a magyar?szingapúri kapcsolatot az Új Ázsia-politika egyik meghatározó elemének tekinti.

Medgyessy Péter felhívta a figyelmet a pénzpiaci befektetések lehetőségeire, illetve javasolta, hogy a szingapúri vállalatok Magyarországon hozzák létre logisztikai és szolgáltató központjukat. A volt miniszterelnök kifejtette, hogy uniós tagállamként Magyarország ösztönzi az Európai Unió kapcsolatainak erősítését az ázsiai partnerekkel, mivel az uniós gazdaság dinamizálásának ? a bővítés mellett ? az Ázsiával kialakított szoros együttműködés lehet a biztosítéka. Az európai és az ázsiai térség kapcsolatainak mélyítését szolgáló, november 22-én Szingapúrban megrendezésre kerülő ASEAN-EU jubileumi csúcstalálkozón Medgyessy Péter ? Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyes megbízottjaként ? fogja Magyarországot képviselni, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Korábban is érkeztek idő előtt miniszterelnökök

Ahogy a szingapúri kormányfő a hivatalos fogadás előtt egy nappal már megérkezett, ugyanígy tett az Orbán-kormány idején az észt miniszterelnök is. Egy forró nyári napon indult el a Ferihegyi Repülőtérről az első tallini légijárat, s az örömhírt egy belvárosi szállodában osztották meg a sajtóval. Az ünnepi fogadásra aznap este a Budakeszi úti Remízben ? az Apostol együttes Kalapjának éttermében ? került sor, ahol az észt kormányfő is megjelent. A Szent Iván-napi éjszaka hagyományát ápolva feleségével még a tüzet is átugrották.

Mivel a hivatalos fogadásra csak másnap került sor, így aznap este kormányrészről csak a Fideszes Manninger Jenő, a Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára kísérhette. Másnap aztán az észt miniszterelnököt a Parlament előtt katonai díszpompával fogadták, s magyar kollégájával való megbeszélése után ők is közösen tájékoztatták a sajtót a Delegációs teremben. Azt, hogy már előző este is a fővárosunkban volt, csak kevesen ismertük.

Szóljon hozzá!