ZETApress

hírportál

56 milliárd kerékpárosokra

Bringázz a munkába! Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz! Ezekkel a szavakkal kereste a GKM Budapest legelszántabb, munkába is kerékpárral járó csapatát ma délután. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Kerékpáros Magyarország Program értelmében is így indult el a GKM Szemere utcai épülete elől. Az Alkotmány és a Bajcsy-Zsilinszky úton át érkeztek a Városháza parkba, a Liberálisok Házába.

A kerékpárosok száma napról napra növekszik, a kerekezés egyre kedveltebb szabadidős elfoglaltsággá válik a családok számára, hallotuk az ottani sajtótájékoztatón. A GKM az életmód pozitív változásainak további támogatása érdekében ? a KKVM-mel, az EM-mel és a civil szervezetekkel közösen kidolgozta a Kerékpáros Magyarország Programot, hiszen a kerékpározás egyaránt értelmezhető a közlekedés, a környezetvédelem és az egészségmegőrzés hatékony eszközeként is. Mindhárom tárca magáénak vallja az élhető városok, az egészséges élet, a fenntartható fejlődés kultúráját. Közös célunk, hogy kétezer kilométer kerékpárút, kerékpársáv épüljön az elkövetkező hét évben, azaz megduplázódjon a jelenleg is meglévő kerékpárutak, kerékpársávok hossza, jelentette ki Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter.

A kerékpározás infrastrukturális, közlekedési, turisztikai és sportolási vetületeit is áttekintő programot április 22-én bocsátotta társadalmi vitára. A vita lezárult, és a szaktárcák ? a civil szervezetek szakértőinek támogatásával – összeállították a végleges programot. Ennek megvalósítására a 2007-2013. közötti időszakban 56 milliárd forint, kifejezetten kerékpáros keret áll rendelkezésre. A keret tartalmazza a KÖZOP (14 milliárd forint), a ROP-ok (28 milliárd forint) és az évi kétmilliárd forint hazai, központi forrást is, mely hét évre 14 milliárd forintot jelent. Ezeken kívül a KEOP, a TAMOP, a Közlekedésbiztonsági Akcióprogram is tartalmaz forrásokat az elképzelések megvalósítására.

A tárcák a program társadalomformáló szerepének erősítéséhez meg kívánják nyerni a kormányzat valamennyi szereplőjét és céljuk, hogy a magyar lakosság életmódját megváltoztatni kész kezdeményezés, kormányzati ciklusokon is átívelő céllá váljon. Ennek érdekében a minisztériumok a program teljes anyagát kormányhatározatban is rögzíteni javasolják.

A kormányzat és az Országgyűlés egésze figyelmének felkeltésére, a GKM, Budapesttel közösen, útjára indítja a Bringázz a Munkába! ? kezdeményezést, amellyel elsőként azt kívánja elérni, hogy szeptember 3-14. között, minél többen kerekezzenek munkahelyükre. A GKM és Budapest célja, hogy jövőre a kezdeményezés országos akcióvá nőjön, és a kerékpározás egyre népszerűbbé váljon Magyarországon. Az akció részletes információi a honlapjukon elolvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kétezer kerekes a kampányban

Szóljon hozzá!