ZETApress

hírportál

Kétezer kerekes a kampányban

Az életmód további pozitív változásainak támogatása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ? együttműködve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, az Egészségügyi Minisztériummal, valamint civil szervezetekkel ? kidolgozta a Kerékpáros Magyarország Programot, hiszen a kerékpározás egyaránt értelmezhető a közlekedés, a környezetvédelem és az egészségmegőrzés hatékony eszközeként is. E program megvalósítására a 2007. és ?13 közötti időszakban 56 milliárd forint, kifejezetten kerékpáros keret áll rendelkezésre, tudtuk meg a délelőtti jutalomosztáson.

A GKM infrastrukturális célja, hogy kétezer kilométer kerékpárút és kerékpársáv épüljön az elkövetkező hét évben, azaz megduplázódjon a jelenleg is meglévő kerékpárutak, kerékpársávok hossza. Ha az autópályák hossza az elmúlt négy évben kétszerese lett a korábbi negyven évinek, ez sem tűnik elérhetetlennek.

A tárca mindemellett kiemelten fontosnak tartja a program szemléletformáló szerepének erősítését, a civil önszerveződés támogatását. Ennek érdekében hirdette meg Budapesttel közösen augusztus 29-én a Bringázz a munkába! Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz! ? kezdeményezést, amellyel elsődlegesen azt kívánta elérni, hogy szeptember 3-a és 14-e között, minél többen kerekezzenek munkahelyükre a fővárosban, valamint hogy ezzel a kerékpározás társadalmi elfogadottsága, közlekedésben betöltött szerepének megítélése is javuljon.

Távlati céljuk, hogy a kezdeményezés országos akcióvá nőjön, és a kerékpározás egyre népszerűbbé váljék Magyarországon. Az akció eredményei: összesen 2162 regisztrált bringás, 293 csapat és 1033 egyéni kerekező, 125 ezer-háromszáz megtett kilométer. 21 ezer 235 kilogramm széndioxid nem került kibocsátásra a kampány ideje alatt. Mivel a kerékpározás nem elszigetelt kormányzati, hanem össztársadalmi kérdés, ezért a GKM a program támogatásához piaci szereplőket is megnyert. Ilyen volt a BikeFun, a Bringóhintó, a CECED Magyar Egyesülés, a Groupama Biztosító, a Hotel Karos Spa és a Magyar Telekom Nyrt. A részletes információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!