ZETApress

hírportál

Erste Dupla Józsefvárosban

Karbonsemlegesen működik Magyarországon az Erste – tudtuk meg a mai sajtó-reggelin a Horánszky utcai Lumen Kávézó földszinti Különtermében. Moderált Pálosi Márta.

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70%-kal csökkentette a CO2 kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is teljesen elektromos lesz. A társadalmi-környezeti felelősségvállalás a bank egész működését áthatja. A pénzintézet nemcsak önkéntes kamatstopot vállalt év végéig a társadalmilag hasznos vállalkozások hiteleinél, de a saját beszerzéseinél is előnyben részesíti ezeket a szervezeteket.

Karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon – jelentette be Bara Gábor, a bank stratégiai vezetője hozzátéve: a fenntarthatóság az Ersténél stratégiai prioritás, a környezeti és társadalmi szempontok figyelembevétele a bank működésének szerves része, amely beépül a mindennapokba. Az Erste Csoport igazgatósági tagjainak – de az Erste Bank Hungary vezetésének is – az éves célkitűzései között szerepelnek fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok. Environmental: környezeti, Social: társadalmi, Governance: vállalatirányítási területek.

Az Erste saját működéséből fakadó karbonlábnyoma tavaly 1700 tonna volt, ez 70%-kal kevesebb az öt évvel ezelőttinél, és mindössze 220 átlagos magyar felnőtt karbonlábnyomának felel meg. Ezt a kibocsátást a bank kvótavásárlással semlegesíti. – Az a célunk, hogy a jövőben olyan programokat, finanszírozási lehetőségeket találjunk a régióban, de leginkább Magyarországon, melyek semlegesítik a működésből adódó természetes kibocsátást. Nehézséget jelent azonban, hogy csekély a nemzetközi carbon offset minősítéssel rendelkező programok száma a térségben – tette hozzá Bara Gábor.

A karbonsemlegesség eléréséhez az Erste átfogó programot hajtott végre. A bank hat év alatt 95%kal csökkentette a papírkibocsátását. Míg régebben az ügyfeleknek küldött levelekkel háromnaponta lehetett volna teljesen becsomagolni a bank 15 emeletes irodaházát, addig ma csak a jogilag kötelezően írásban kiküldendő papírok maradtak meg. Az Erste emellett az energiafelhasználását 16%-kal csökkentette az elmúlt öt évben: részben a folyamatosan modernizált fűtési, hűtési és világítási rendszereknek köszönhetően, részben pedig azért, mert a munkatársak is odafigyelnek arra, hogy energia-megtakarítást érjenek el.

Magyarországon 2016 óta működik az Erste Green közösség, amelynek már több mint 250 tagja van. A csoport számtalan olyan javaslattal élt, amely segítette az Erste zöldebb működését. Alulról jövő kezdeményezés eredménye, hogy a bank ma már a száz fiókból álló hálózata egészének, és a székházának az áramellátását is zöld energiából biztosítja. De a belső- és ügyfélrendezvényeiken is csak növénydekorációkat használnak, amelyeket másnap, egy vásáron értékesítenek, míg az ebből származó bevétel a tízmillió Fa Alapítványt segíti. A pénzintézet megkezdte gépjárműparkjának cseréjét is: jövőre az elektromos autók aránya a flottában eléri majd a 20%-ot, ami 2025-ben már 30% fölé nő. A bank 2030-tól 100%-ban elektromos hajtású járműveket üzemeltet majd.

Az Erste finanszírozási tevékenységében is kiemelt figyelmet szentel a fenntarthatóságnak: 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni. Az osztrák bankcsoport 2030-tól nem finanszíroz szénalapú energiaelőállítást. Az Erste Csoport azt vállalta, hogy 2050-től már a hitelezése is karbonsemleges lesz, vagyis megszünteti azt a kibocsátást is, amit esetlegesen az általa finanszírozott projektek okoznak. – Mindez azt is jelenti, hogy a banknak ismernie kell minden egyes partner és projekt kibocsátását, a vállalati kölcsönöktől a lakossági jelzáloghitelekig – emelte ki Bara Gábor. A stratégiai igazgató leszögezte: a vállalás és a feltételek nyomán a jövőben kedvezőbb konstrukcióban juthat majd az kölcsönhöz, aki képes megfelelően kimutatni a környezeti hatásokat. A zöld projektek pedig már akár az idén kedvezményes feltételekkel juthatnak hitelhez.

Az Erste a társadalmi hatású szervezeteknek már most kedvezményt kínál: a bank önkéntes kamatstopot vállalt az általa finanszírozott alapítványok, egyesületek, nonprofit szervezetek, és társadalmi vállalkozások esetében, amelyek egy éven át 3%-os kamatot fizethetnek ennek nyomán. Az Erste Social Banking programjának keretében már most 450 társadalmi hatású szervezetnek nyújt kedvezményes számlavezetési szolgáltatásokat. A kört további mintegy 150 olyan társadalmi hatású szervezettel bővítik az idén, amelyek a pénzintézet ügyfelei, de nem vesznek részt a programban. A bank ezeknek a vállalkozásoknak egyedi képzési és mentoring programot biztosít az idén nyolcéves SEEDS program segítségével. A programban az esélyegyenlőséget növelő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozások gyakorlati segítséget kapjanak a szervezet hatékony működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Az Erste Social Housing programjában a bank partnerszervezetei keresnek meg olyan rászorulókat (főként azokat, akik egyébként idegenkednek a banki ügyintézéstől), akiknek a Falusi CSOK segítségével lehet méltó lakhatást biztosítani. A Pénzügyi Patrónus Programban idén összesen több mint 350 állami gondozott gyermek tanul pénzügyi ismereteket. A program a nevelőotthonban élő gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztésére is koncentrál, részben a tanárok, szociális munkások képzésével, valamint az állami gondozott háttérrel rendelkező, nehéz körülmények között élő családokat is támogatja az adósságrendezésben. Erről idekattintva olvashatunk.

Bara Gábor elmondta: az Erste valóban a mindennapi működés részévé tette a környezeti és társadalmi felelőségvállalást. Így a beszerzéseknél is a társadalmi vállalkozásokat részesítik előnyben: nem csak a karácsonyi és céges ajándékokat vásárolják hátrányos helyzetűeket foglalkoztató vállalkozásoktól, de a például a társaság hulladékkezelését is egy társadalmi vállalkozásra, a Recobinra bízták. A csapatépítéseket pedig már nem szállodákba szervezik: az Erste dolgozói önkéntes munkával kovácsolják össze a munkahelyi közösségeket.

Szóljon hozzá!