ZETApress

hírportál

Biztos energiaellátás

Megújította együttműködését a MEKH és az MNB: új együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank. A két szervezet közös munkájának célja a földgáz- és a villamosenergia-piac hatékony, átlátható és szabályos működésének biztosítása.

A MEKH munkája során folyamatosan együttműködik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró MNB. A két szervezet most új megállapodásban rögzítette a közös munka legfontosabb kereteit. A megújított együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot a MEKH nevében Horváth Péter János elnök, az MNB részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke a dokumentummal kapcsolatban rámutatott: A dinamikusan változó piaci környezet, az új piaci szereplők és folyamatok megjelenése új típusú kihívásokat jelentenek a fölgáz- és villamosenergia-piac szabályozásáért felelős MEKH számára is. Az MNB-vel kötött megállapodásban újradefiniáltuk azokat az eszközöket és módszerekkel, melyekkel a két szervezet még hatékonyabban biztosíthatja az átalakulóban lévő energiapiac átlátható és jogszerű működését.

Matolcsy György, az MNB elnöke elmondta: Az energiapiac és a pénzügyi piacok számos ponton történő összefonódása miatt kiemelkedően fontos, hogy az MNB és a MEKH összehangoltan, hatékonyan tudjon felettük felügyeletet gyakorolni. E megállapodás mentén biztosított a gördülékeny információáramlás és a közös fellépés a változó piacok jogszerű működésének fenntartása érdekében.

A piaci visszaélések kiszűrése és a fogyasztók védelme érdekében megújított együttműködési megállapodás többek között kitér a két szervezet piacfelügyeleti tevékenységének összehangolására, a piaci befolyásszerzési kísérletek monitorozására és az engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos információk megosztására. A megállapodás alapján a két szervezet haladéktalanul tájékoztatja egymást minden olyan esetben, amikor annak alapos gyanúját észleli, hogy egy nagykereskedelmi energiapiacon bárki piaci visszaélésnek minősülhető cselekményt hajt vagy hajtott végre.

Az egységes hatósági jogalkalmazás előmozdítása érdekében a jövőben a szervezetek megosztják egymással a szabályozási tesztkörnyezettel (regulatory sandbox) kapcsolatos tapasztalataikat is, azaz tájékoztatják egymást a tesztkörnyezethez kapcsolódó jogszabályokról, tervezetekről és egyéb releváns információkról. A MEKH és az MNB együttműködésének célja a földgáz- és villamosenergia-piac jogszerű működésének biztosítása, az érintett piacon megkötött, lebonyolított és elszámolt ügyletek hatékony hatósági felügyelete, valamint az információáramlás és az egységes jogalkalmazás biztosítása.

Szóljon hozzá!