ZETApress

hírportál

Intézkedések a rendkívüli hideg miatt

A rendkívüli hidegre való tekintettel a kormány intézkedések sorozatát hozta. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve, hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva.

A kormány felhívja az önkormányzatok és a közintézmények illetékes vezetőit, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket, és lehetőség szerint biztosítsanak meleg teát a rászorulóknak. Felhívja az állami tulajdonú erdőgazdaságokat, biztosítsanak lehetőséget, hogy a rászorulók térítésmentesen tűzifát gyűjthessenek.

A kormány felkéri a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegyék lehetővé ? az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint ? egy-egy váróterem nappali nyitvatartását a hajléktalan emberek számára. A Honvédelmi Minisztérium napokon belül meleg takarót, ruhát biztosít a rászorulóknak.

A kihűléses halálesetek elkerülése érdekében továbbra is nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a környezetünkben élőkre. A tragédiák megelőzésében mindenkinek megvan a maga szerepe, minden aprónak tűnő segítség óriási jelentőségű.

Aki olyan személyről tud, akit a saját lakásában fenyeget a kihűlés veszélye, forduljon segítségért a helyi önkormányzathoz. Az ilyen esetekben a segítség megfelelő formájáról a helyhatóságok kompetensek dönteni. Segítséget kérhetnek továbbá az ingyenesen hívható 104-es, 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy az alább felsorolt, a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain vagy a polgárőrségen.

Budapest (Budapest, Pest megye) Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálat, Budapest 1/338-41-86, Tatabánya (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye) Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép-dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028, Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas,Zala megye) Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000, Pécs (Baranya, Somogy, Tolna megye) Támasz Alapítvány Dél-dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169, Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén,Heves, Nógrád megye) Magyar Vöröskereszt Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260, Nyíregyháza (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Periféria Egyesület Észak-alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618, Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582 ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ausztál Ház az Állatkertben | ZETApress

Szóljon hozzá!