ZETApress

hírportál

Régi-új elnök a MISZ-ben

Média Díj 2018Az M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatorna nyerte a Magyar Innovációs Szövetség 2018. évi Média Díját, amelyet Siklósi Beatrix, a csatorna igazgatója vett át délelőtt Budán, a Hotel Aquincum Hadrianus-termében a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tisztújító közgyűlésén.

Az M5 televízió a magyar tudományos műszaki kutatás-fejlesztés, valamint az innovációs eredmények, törekvések és problémák bemutatásával kifejtett kimagasló szakmai teljesítményéért kapta a díjat. A csatorna kiemelten foglalkozott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versennyel, valamint a Magyar Innovációs Nagydíj legjobbjairól szóló tudósításokkal is. Siklósi Beatrix megtisztelőnek tartja az elismerést és örömmel tölti el, hogy az M5 csatorna teret adhatott egy nagy múltú kezdeményezésnek. Az M5 célja továbbra is, hogy a fejlődés, a kreativitás, a tudomány eszményét megismertesse a következő nemzedékkel mondta el a csatornaigazgató.

A következő uniós költségvetési ciklusban (2021?2027.) a kormány kiemelt feladatának tekinti a kis- és a közepes vállalkozások (kkv) innovációs képességének javítását ? mondta az ITM helyettes államtitkára a MISZ XXX. közgyűlésén. A magyar gazdaság duális szerkezetű. A nagyvállalatok foglalkoztatják a magyar munkavállalók 25 százalékát, miközben a GDP 75 százalékát állítják elő, a kkv-k pedig a GDP 25 százalékát termelik a magyar dolgozók 75 százalékának munkájával. A kormány a kkv-k innovációs képességének fejlesztésével, ezen a szerkezeti megoszláson akar változtatni, és egyúttal a magyar vállalkozások termelékenységét is javítani igyekszik ? hangsúlyozta Szigeti Ádám.

Szigeti Ádám és Szabó GáborA magyar állam jelenleg a GDP 1,3 százalékát fordítja kutatásra és fejlesztésre, az Európai Unióhoz hasonlóan azonban Magyarország is 3%-ra akarja emelni ezt a ráfordítási arányt 2030-ra. A plusz források biztosítása mellett a kutatói hálózat bővítésére is nagy hangsúlyt kell helyezni, ugyanis az akadémiai és a felső oktatási intézményekben 38 ezren folytatnak kutatói tevékenységet, viszont 60 ezer kutatóra lenne szükség. Mindezeken felül fontos a kkv-k szemléletformálása is, ebben a feladatban pedig a minisztérium a Magyar Innovációs Szövetség segítségére is számít.

Szigeti Ádám szerint a magyar vállalkozásoknál tudatosítani kell, hogy az innováció nem más, mint saját termék, saját szolgáltatás megalkotása, hiszen többletbevételt csak ezen keresztül érhetnek el. A szemléletformálás fontosságát mutatja, hogy egy 2016-os európai uniós felmérésben a 10 embernél többet foglalkoztató magyar kkv-k 86 százaléka arra a kérdésre, hogy miért nem valósított meg innovációt, azt válaszolta, hogy nem volt rá szükség ? ismertette a helyettes államtitkár.

A közgyűlés végén a Magyar Innovációs Szövetség tisztújítást tartott. A tagok négy évre ismét a szövetség elnökévé választották Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát, aki 2007-től tölti be ezt a posztot. Általános elnökhelyettesnek Greiner Istvánt, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. K+F igazgatóját választották. A szövetség az innováció gyorsítása, az innovációs képességek javítása és az ehhez szükséges szemlélet terjesztése érdekében 1990-ben jött létre, 761 tagja van, közöttük cégek, egyetemek és alapítványok.

Szóljon hozzá!