ZETApress

hírportál

Intelligens XIII. kerület

Budapest XIII. kerület címereIntelligens városrész lesz a XIII. kerület. Az Önkormányzat képviselő-testülete elfogadta az önkormányzat Intelligens Kerület-koncepcióját februári ülésén. De mit jelent az okos, vagy ? az utóbbi időben inkább ez a fogalom terjed széles körben ? intelligens város?

Okos várossá válni egy folyamat, a folyamatos fejlesztés útja, amely által a város, a városrész a legkevesebb erőforrás felhasználásával, maximális hatékonysággal biztosít minőségi szolgáltatásokat és magasabb életminőséget a lakóinak és az odalátogatóknak, s mindehhez a lehető legjobban használja fel a korszerű technológiát. Az intelligens kerületben a befektetések és az infrastrukturális beruházások révén egyszerre valósul meg a fenntarthatóság és az életminőség javulása: az itt lakók élete sokkal komfortosabb, kényelmesebb, egészségesebb és biztonságosabb, miközben a környezet minőségére is kiemelt figyelem fordul.

Az okos vagy intelligens (smart) fogalom az elmúlt években komoly hangsúlyt kapott a fejlesztésekben: az információ- és a folyamatosan fejlődő kommunikációtechnológiák új lehetőségeket tártak/tárnak fel az egészségügyben, az oktatásban, a környezetvédelemben, a kultúrában és a település-üzemeltetésben is. A minőség, a hatékonyság, a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, lakosság bevonása elvárás egy intelligens kerület kialakításához, ezért az önkormányzat az ezzel kapcsolatos feladatait minden tevékenységében érvényesíteni szeretné.

Az intelligens kerület koncepció keretet ad és átfogó módon közelít a technológiai, stratégiai, politikai, környezetvédelmi, társadalmi és pénzügyi szempontokhoz. A koncepció rögzíti a XIII. kerület jövőképét és a kapcsolódó stratégiai irányokat ? beleértve az okos kormányzást, okos közlekedést, okos környezetet, okos gazdaságot, okos életkörülményeket. Az intelligens kerület az új technológiák alkalmazásán túl szemléletváltást is feltételez a tervezésben, a döntéshozatalban, a végrehajtásban ? a modern digitális rendszer üzemeltetése mellett. A koncepcióban megjelennek a technológiai, humán és szervezeti szempontok is. Alapelvei: emberközpontú; társadalmi részvételre alapul; integrált szemléletű; nyitott és együttműködő; gazdaságilag és környezetileg fenntartható.

A smart city gondolkodás szerint az integrált megoldásokkal megvalósuló technikai fejlesztés nem cél, hanem eszköz. Egy véget nem érő folyamat, hiszen aktív cselekvéssel válhat egyre intelligensebbé a város. Az önkormányzatnak, az itteni vállalkozásoknak és az itt lakóknak egyaránt érdekük a XIII. kerületben koncentrálódó szellemi tőke aktivizálása a közösségi célokért. Közösen kidolgozott célrendszerért olyan partnerséget lehet és kell kialakítani, amelyben mindenki nyer. Az intelligens kerület magában foglalja a partnerkártya szolgáltatást, a partnerközpontú közszolgáltatások fejlesztését, a Smart Netet, a közterületi parkolási rendszert. A smart city koncepció és stratégia megvalósítását 2033-ig tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat ? tudatta Gellért Lajos sajtóreferens.

Szóljon hozzá!