ZETApress

hírportál

Karácsony a baloldal jelöltje

A baloldal KarácsonyaKarácsony Gergely főpolgármester-jelölt nyerte négy baloldali párt: az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztását ? tudtuk meg délután Újbudán a Villányi úti Konferenciaközpont Aulájában. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Először Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság volt elnöke, a pártok által felkért választási szakértő jelentette be: az egymillió 380 ezer fővárosi választásra jogosultból az előválasztáson 34.214-en szavaztak, mely 2,48%-os részvételi arány. Közülük 81 érvénytelen volt, így az érvényes szavazatok száma 34.133, melyből Karácsony Gergely (Párbeszéd) 27.598, Horváth Csaba (MSZP) 6535 szavazatot kapott.

Először Horváth Csaba gratulált a 80,85:19,15%-os győzelemhez, majd Karácsony Gergely elmondta: célja, hogy idén októberre Budapest végre a budapestieké legyen a Fidesz helytartóival szemben! Ezután az előválasztást lebonyolító pártok ? Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke; Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke; Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója ? értékelték az előválasztást.

A jelöltek és az értékelők gyorsan visszavonultak, így néhány kérdés bennem maradt. Érdekelt volna, vajon Karácsonynak jól jött-e a mai győzelem? Zuglóban talán nagyobb esélye lenne ősszel újraválasztatnia magát polgármesternek, mint a fővárosban legyőzni Tarlós Istvánt. Nem fél-e attól, hogy két szék között a földre esik? Azt is megkérdeztem volna tőle, vajon az ellenzék közös jelöltjeként részt vesz-e ezután a Fővárosi Közgyűlés munkájában, mert Tarlós nemrég elmondta, hogy a zuglói polgármester be sem jár a városházi ülésekre.

Szóljon hozzá!