ZETApress

hírportál

Megvannak Az év önkéntesei!

Elekné Román KatalinIdén is több ezer szavazat érkezett a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire január 21-31-e között. Az év önkéntese Elekné Román Katalin lett, míg a közösségi kategória nyertese a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért. Az egyéni díjazott félmillió forintos pénzjutalomban részesül, míg az önkéntes közösség jutalma egymillió forint.

Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni jelöltjei közül a legtöbb szavazatot Elekné Román Katalin kapta. A Kerecsendi Római Katolikus Egyházközség vezetője közel 20 éve működtet önálló egyesületet saját közösségében. Célja, hogy a szegénysorban élő, roma családoknak olyan élményeket biztosítson, amelyek segítik az összetartozásukat és a beilleszkedésüket. Számos tábort, hétvégi programot, önkéntes tanodát, gyermek-mentést, koncertet és vetítést szervezett már a mély-szegénységben élő gyerekeknek. Folyamatosan a társadalmi szakadékok áthidalásán dolgozik. Katalin életének természetes része a segítségnyújtás, a nevelés, a közösségépítés, de főképp a remény felmutatása. Neve mára már fogalom a kétezer lakosú faluban.

A szavazásra felterjesztett közösségek közül a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért került ki nyertesként, a szavazatok döntő többségével. A szervezetet halmozottan sérült gyermekek szülei hozták létre 2016-ban, hogy támogatást nyújtsanak a fogyatékkal élő gyermekeknek egy olyan hiánypótló intézmény létrehozásával, amely a fiatalok fejlődését, kiteljesedését, és a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedését segíti. A gyerekeket kacifántosnak nevezik, mert szerintük épp úgy kerek egészek ők is, ahogy vannak, csak kicsit másképp. Ők a hiányosságaikkal együtt teljesek.

Völgyzugolyház AlapítványA szülők egy gyerekszobával indultak, majd 2018 decemberében beköltözhettek a kerületi önkormányzattól kapott, általuk felújított közösségi házba, a Völgyzugolyba. A fejlesztőházat áldozatos munkával, utánajárással és szervezéssel valósították meg úgy, hogy sokuknak napi 24 órában ápolásra szoruló gyermeke van. A munkát önkéntesként végzik példaértékű kitartással és összefogással. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy meg tudják adni gyermekeiknek azokat a szükséges fejlesztéseket, amelyeket a jelenlegi ellátórendszer nem tesz lehetővé. Munkájukkal olyan megoldásközpontú szemléletet szeretnének elterjeszteni, amiben az egyén és a közösség vállalja a felelősséget önmagáért és a közösségért, ahol a szülő visszatérhet a munkaerő-piacra és ahol a sérült gyermek a családban nőhet fel. Az alapítvány tagjai a közösség erejében hisznek, talán éppen ezért sikerült a Völgyzugolyházat olyan befogadó közösségi térré alakítani, ahol a sokszínűség érték, és ahol a többség képes felemelni magához a kisebbséget.

A hivatásos kategóriákról február 10-én vasárnap a Magyar Tudományos Akadémián hirdetnek eredményt ? tudatta Mondicsné Debreceni Éva. Az előzményekről idekattintva olvashatunk. További részletekért látogasson el weboldalukra vagy munkájukat Facebook-oldalukon kövesse!

Szóljon hozzá!