ZETApress

hírportál

Holnaptól előválasztunk

Gergely és CsabaJanuár 28-án hétfőtől február 3-án vasárnapig bonyolítja le közös főpolgármester-jelöltjét kereső előválasztását az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás. A pártok képviselőiből álló előválasztási bizottság tagjai a minapi fővárosi sajtótájékoztatójukon ismertették a voksolás menetét.

Őrsi Gergely (MSZP) elmondta, Horváth Csaba, a szocialisták és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje is összegyűjtötte az induláshoz szükséges legalább kétezer ajánlást. Örömtelinek nevezte, hogy mintegy 12 ezer ajánlás érkezett a két jelöltre. Közölte, a választópolgárok személyesen 33 helyszínen adhatják le voksaikat: hét forgalmas csomópontban felállított sátorban és huszonhat partirodán. Megjegyezte, több mint 1400-an jelezték előzetesen, hogy elektronikus úton kívánnak szavazni.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elmondta, a jelölések száma azt mutatja, az embereket érdekli az előválasztás. Úgy fogalmazott, míg a Fideszben megszokhattuk, hogy ott eldönti a vezér, hogy kiből mi legyen, addig a baloldal demokratikus választás útján, a riválist tisztelve dönt a főpolgármester-jelölt személyéről. A két jelölt múlt szombati nyilvános vitájáról idekattintva olvashatunk.

Élő Norbert (DK) szerint a már beérkezett mintegy 12 ezer ajánlásból kiderül, Budapest nem szereti az Orbán-rendszert, és leváltaná Tarlós István fő-polgármestert. A DK politikusa azt reméli, hogy a közös jelölt sikerével Budapest újra a szabadság, a szolidaritás és a szerelem városa lehet! Huszti Andrea (Szolidaritás) a korábban megszólalókhoz hasonlóan arra kérte a budapesti választópolgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az előválasztáson.

Őrsi Gergely sajtókérdésekre elmondta, a szinte végleges adatok alapján Horváth Csaba 6465, Karácsony Gergely pedig 5300 ajánlást adott le. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ? az országgyűlési választáshoz hasonlóan ? ezekből a számokból nem érdemes az eredményre vonatkozó következtetéseket levonni.

Kocsis-Cake Olivio arra a kérdésre, hogy egy korábbi felvétel tanúsága szerint Sneider Tamás Jobbik-elnök felesége náci karlendítéssel pózolt elmondta, az ilyen ügyek nem segítik az ellenzéki együttműködést. Elítélik ezeket a megnyilvánulásukat és legalább az érintettek bocsánatkérését várják! ? jelentette ki.

Szóljon hozzá!