ZETApress

hírportál

Idén is lesznek vándortáborok

Az idén január 28-ától jelentkezhetnek az iskolák, egyesületek a Vándortábor honlapon az erdei, a vízi és a bringás egyhetes nyári vándortáborokba ? jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos délelőtt az MKKSZ Latorca utcai székházában. A sajtótájékoztató moderátora Balogh Péter Dávid volt.

Érdemes minél előbb jelentkezni, mert várhatóan gyorsan betelnek a meghirdetett időpontok. A korábbi években tapasztalt jelentős érdeklődés miatt az idén újabb útvonalakkal bővül a természet szépségei megismerésének a lehetősége, arra számítanak, hogy a táborozók száma meghaladja majd a tízezret. A részvételi díj gyerekenként 25 ezer forint, ami tartalmazza a szállást, az étkezést, a programokat, de nincs benne a táborba utazás költsége.

A kormány a vándortáborokat 600 millió forinttal támogatja, ami tartalmazza egyebek közt a felszerelések biztosítását, a szálláshelyek kiépítését, a tanárok, bázisgondnokok juttatását. Révész Máriusz kiemelte, a táborokban az idén is hangsúlyt fektetnek a környezettudatos szemlélet erősítésére. Tavaly a vándortáborokban hétezren vettek részt, a vendégéjszakák száma meghaladta a 40 ezret, eddig 1400 pedagógus végezte el az akkreditált vándortábor-vezető képzést, számuk az újabb tanfolyamokkal folyamatosan emelkedik.

Révész Máriusz kitért arra, hogy az idén változásokat vezettek be a jelentkezési feltételekben a korábbi évekhez képest. Az idén legalább 15 fős lehet egy csoport, a táborozás díjából 150 ezer forint előleget a jelentkezéstől számítva 30 napon belül be kell fizetni, ha ez nem történik meg, akkor újra meghirdetik a helyeket. A vándortáborokhoz kötődően ebben az évben fotó és novella pályázatot hirdetnek meg a résztvevőknek.

A kormánybiztos tájékoztatója után Pénzes Erzsébet, a Bringás-vándor projektvezetője (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség), Elmer Tamás, az Erdei-vándor projektvezetője (Országos Erdészeti Egyesület) és ifj. Foltán László, a Vízi-vándor projektvezetője (Magyar Kajak-Kenu Szövetség) beszélt az idei tervekről egy-egy videóbejátszást követően. Kérdésemre elmondták, hogy a vándortáborokban 10-18 év közötti iskolások vehetnek részt. A csoportok létszáma a vízi vándortáborban 15-36, a bringás vándortáborban 15-23, az erdei vándortáborokban 15-40 lehet. Egy-egy iskola több vándortáboron is részt vehet, melyre tavaly is több példa akadt.

Szóljon hozzá!