ZETApress

hírportál

Összefog a városházi ellenzék

Városházi összefogásKözösen lépnek fel a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló, általuk rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen a Jobbik, az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselői ? jelentették be a délelőtti közös városházi sajtótájékoztatójukon.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, elnökségi tagja hangsúlyozta, történelmi a pillanat: még nem volt rá példa, hogy a Fővárosi Közgyűlés valamennyi ellenzéki pártja együtt tartott volna sajtótájékoztatót. Azt mondta, az Orbán-rendszer budapesti ellenzéke a januári közgyűlésre közös előterjesztést készít, amelyben arra szólítják fel a testületet, tulajdonosként tiltsa meg a saját cégeinél a törvény alkalmazását. Ezen vállalatoknál több mint tízezer ember dolgozik, akiknek nem lehet az a sorsuk, hogy rabszolgák legyenek ? tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) felelőssége is, hogy ne alkalmazzák a törvényt a budapesti közüzemi cégeknél ? hangoztatta Gy. Németh Erzsébet. A DK-s politikus felolvasta azt az öt pontot, amelyért az ellenzék az elmúlt időszakban tüntetett: a rabszolgatörvény azonnali visszavonásán túl kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, európai ügyészséget és független közmédiát követelnek.

A jobbikos Tokody Marcell kiemelte, egységesen állnak ki és mondják, hogy a magyar munkavállaló nem rabszolga, nem erőforrás, hanem ember. A kormány arról beszél, hogy milyen fontosak a családok, de el lehet képzelni, mi történik velük, ha még többet túlóráztatják majd a szülőket ? hangoztatta. Azért nyújtják be az előterjesztést, mert Budapestnek példát kell mutatnia azzal, hogy cégei nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt! ? fűzte hozzá. Kérdésre felelve Tokody Marcell elmondta, hogy a Jobbik azért nem vesz részt a budapesti előválasztáson, mert azt az MSZP-DK polgármesterjelölti castingjának, leginkább egyfajta shownak tekinti.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője hangsúlyozta: el akarják tiltani a budapesti cégeket a szemétszállítók, kertészek és más dolgozók kizsákmányolásától. Úgy vélekedett, hogy Tarlós István nem száll harcba a munkavállalók jogaiért; egyetlen feladata, hogy kiszolgálja Orbán Viktor miniszterelnököt. ? Jövőre el fogjuk kergetni a Fidesz helytartóját Budapestről, amely Tarlósnál többet érdemel! ? jelentette ki az egykori főpolgármester-helyettes.

Gál József, az LMP fővárosi képviselője szerint sokkal magasabb béreket érdemelnek a fővárosban dolgozók. Stadionépítések helyett fizetésekre kellene fordítani a forrásokat! ? vélekedett. A párbeszédes V. Naszályi Márta úgy fogalmazott: szomorú, hogy a kormány mindössze eldobható emberi erőforrásnak tekinti a munkavállalókat.

Szóljon hozzá!