ZETApress

hírportál

Elismerés az árvíz elleni védelemért

A KVVM húsz ezüst- és ötven bronzplakettjét, valamint kétszáz emlékérmét nyújtotta át Demszky Gábor főpolgármester az árvíz elleni védekezés hőseinek ma délelőtt a Városházán. Ennyi kézzel parolázni komoly, emberpróbáló feladat, ezért a gratuláviókba Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is besegített. S mivel a kitüntetettek is a piacról élnek, a Főváros némi készpénzzel is megtoldotta az elismerést.

A kitüntetettek között a Polgári Védelem, a Tűzoltóság, Csatornázási Művek és Vízművek dolgozói, a BRFK és a Honvédság állományának tagjai és a Polgárőrség önkéntesei egyaránt megtalálhatók voltak. Megjutalmazták a különleges Mentőszolgálat tagjait is. Sokan nem vehették át személyesen az érmüket, mert szolgálati okokból távol voltak. Kár pedig, mert átgondoltabb szolgálatszervezéssel talán ők is eljöhettek volna!

Budapesten és környékén március 31-e és április 10-e között majd? négyezer ember vett részt a védekezésben, kétezernél is több technikai eszközt használtak, félmilliónál több homokzsákkal védekeztek és egymilliárd forintot költöttek el. Főleg a Margitszigetet és a Római parti hullámtéri területet védték a fővároban, míg a fővárostól északra Szentendre volt a legveszélyeztetettebb.

Koplaló diákok

Budapestet az elmúlt heti árhullám már nem érintette komolyan, de BAZ megyében a Hernád és a Sajó annál súlyosabb károkat okozott. Ennél is szomorúbb a miskolci vízszennyeződés, ami eddig száznál is több megbetegedést okozott. Segítségül a Fővárosi Vízművek katasztrófahelyzetben már jelesre vizsgázott víztisztító berendezését a Katasztrófavédelem segítségével a helyszínre szállították. A szerkezet napi nyolcvan-százezer liter vizet képes megtisztítani, amely mintegy ötvenezer ember napi vízszükségletét fedezi.

A díjátadás utáni fogadáson a főpolgármester-helyettes mondott rövid pohárköszöntőt a büféasztalokkal telezsúfolt folyosón. Miközben a kitüntetettek és kitüntetőik lakomáztak és adomáztak, a zenei szakközépiskola ifjú muzsikusai szorgalmasan fújták a magukét a hatalmas díszterem távoli végében. Kár, hogy ennyire megdolgoztatták őket, mert a finom szendvicseket, sütiket és üdítőket biztosan ők is szívesen megkóstolták volna.

Szóljon hozzá!