ZETApress

hírportál

Átláthatóbb igazságszolgáltatást

Igazságszolgáltatási reformintézkedések címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett a Transparency International és a Fővárosi Ítélőtábla az igazságszolgáltatás átláthatóságáért a Tóth Lőrinc utcai Magyar Bíróképző Akadémián.

A fórumon az igazságszolgáltatási reform ismert kutatói: Dr. Hack Péter (ELTE-ÁJK Büntető Eljárásjogi Tanszék), Dr. Fleck Zoltán (ELTE-ÁJK Jogszociológia Tanszék) és Dr. Navratil Szonja (Eötvös Károly Intézet) tartottak rövid vitaindítókat, mellyel a fórumon résztvevő bírákat kérik fel együttgondolkodásra.

A viták négy témát ölelnek fel: bírói kinevezések és előmenetel, bírói munkafeltételek, számon kérhetőség és átláthatóság. A megbeszélést a Transparency International Magyarország független nemzetközi szervezet képviselője, Alexa Noémi, ügyvezető igazgatója moderálta.

A bíróságokon kiemelkedően fontos transzparencia témakörét az előadók és a résztvevők több oldalról közelítették meg, a bírák számon kérhetőségétől a bírósági működés nyilvánosságán át a bíróságok megítéléséig. A Transparency International Magyarország vezetője, Alexa Noémi kiemelte, hogy az igazságszolgáltatási szektor kiemelten fontos a tiszta közélet megteremtése szempontjából, ezért ennek átláthatóbbá tétele a teljes magyar intézményrendszerbe vetett hitet megerősítené.

Győr és Debrecen után kedden, Budapesten is megrendezték az Igazságszolgáltatási Reformintézkedések nevű kerekasztal-beszélgetést. A Transparency International Magyarország és a Fővárosi Ítélőtábla közös szervezésében megtartott fórum deklarált célja, hogy elősegítse a magyar igazságszolgáltatás átláthatóbbá tételét.

A fórumon résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a bíróságok hatékonyabb és átláthatóbb működése javulást idézne elő az igazságszolgáltatási intézmények munkájának hitelességében és gyorsaságában, hosszú távon pedig visszaállítaná a bíróságokba vetett, megcsappant bizalmat.

Hack Péter, a Transparency International Magyarország Tanácsadó Testületének tagja a bírák függetlenségéről és a bíróságok megítéléséről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a bíróságok esélyét a közbizalom adja meg. A reformokat illetően Lukács Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke bevezetőjében hozzátette: ne csak figyelemmel kísérjük a változásokat, hanem legyünk részesei azoknak.

A konferencia résztvevői a kerekasztal-beszélgetés folyamán kiemelték, hogy véleményük szerint a valóságnak nem megfelelő, negatív kép él a bírákról, amit leginkább a hazai demokratikus intézményrendszer magas korrupciós kockázataival, a média pontatlan és torzító hatásával, valamint a jogegység hiányából fakadó, olykor ellentétes ítéleteknek tulajdonítottak. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha a bírák szakmailag kikezdhetetlenek, akkor még hibás döntés esetén sem merül fel a korrupció gyanúja.

Szóljon hozzá!