ZETApress

hírportál

Ünnepelt a COOP Csoport

COOP-os munkatársakat díjaztak az Európai Kereskedelem Napján. Csúcsévet zárhat idén a szektor. Rangos szakmai elismeréseket kaptak délelőtt a COOP Gazdasági Csoport dolgozói az MKB Bank II. emeleti Dísztermében.

Az idén 14. alkalommal megrendezett szakmai esemény a kereskedelem ünnepe, ahol minden évben elismerik a szakma legkiválóbbjait. Az eseményen elhangzott: a kereskedelem több mint öt éve tartó felfelé tartó trendje idén is folytatódott, és a karácsonyi forgalom is kedvezőnek ígérkezik. Ezzel 2018-ban a hazai kereskedelem forgalma meghaladhatja a 11,5 ezer milliárd forintos határt. Az eredmények mellett sok szó esett az ágazat legégetőbb problémájáról, a munkaerő-hiányról is, amely a szereplők kivétel nélkül mindegyikét kedvezőtlenül érinti, valamint az online kereskedelem térnyeréséről, amely viszont lehetőségeket tartogat.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén 14. alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat.

Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Pásztor Istvánné az Unió-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó László, a Tó-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke. A rendezvényen Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője, Kovács Orsolya, a CO-OP Star Zrt. boltvezetője, valamint Rapi Zsolt, az Alföld Pro-COOP Zrt. raktár-vezetője kapott. Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.

Fontos gazdasági tényező

Mindennapos kapcsolata van az embernek a kereskedelemmel, ám a szektor nem csupán az életünkben, hanem a gazdaságban is komoly szerepet játszik ? mondta el az eseményen Tolnay Tibor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke kijelentette: a szektor a GDP 12 százalékát adja, jelentős foglalkoztatónak számít, a munkavállalóinak tevékenysége pedig az egyik legbonyolultabb, egyben legemberközelibb foglalkozás.

? A kereskedelem kiemelkedő szerepet tölt be az európai gazdaságban, hiszen az Európai Unióban csaknem 30 millió embernek ad munkát, 5,4 millió cég dolgozik ebben a szektorban és kiemelt adóbefizetőnek számít ? mondta el az eseményen megtartott beszédében Krisán László. A VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke kifejtette: a szektor ráadásul komoly növekedést él meg idehaza is. ? Ez az év várhatóan csúcsév lesz a kereskedelemben, hiszen már eddig meghaladta a forgalom a 9 ezer milliárd forintot, és a karácsonyi szezon még hátravan. Idén várhatóan a kereskedelmi forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot ? tette hozzá.

Krisán László szerint a növekedés legkomolyabb nehézsége ugyanakkor a munkaerő-hiány, miközben egyes szereplőknek nehéz kigazdálkodni az előírt béremeléseket is. A hazai kereskedelmi szereplőknek mindeközben fel kell készülniük a globalizációra és a digitalizációra. Előbbi esetében a nagyobb hálózatok eltérő kereskedelmi stratégiája jelenthet kihívást a kisebb üzleteknek. Az online kereskedelem pedig kiemelkedő mértékben bővül, hiszen öt év alatt a duplájára nőtt a forgalma az Európai Unióban.

Jövő és kereskedelem

Magyarország jövője a fejlődés és a növekedés, amelyben a kereskedelem rendkívül fontos szerepet kap ? mondta el az eseményen Weingartner Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára kifejtette: a kormány egymaga nem tudja elérni a 2030-ra kitűzött céljait, szüksége van a gazdasági szereplők együttműködésére, ebben pedig a gazdaság egyik legfontosabb szektora is komoly részt vállalhat. Ennek érdekében fontos a reálnövekedés fenntartása, és az, hogy a kereskedelmi szektor lehetőségként, partnerként fogadja a szabályozási változásokat akár az EU-ból, akár a hazai jogalkotásból származnak. Példaként az államtitkár a műanyag zacskók használatának korlátozását említette.

Lehetőségek és kihívások

Az eseményen Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kijelentette: az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk is szép elismerést kapott. A kereskedelmi szektor helyzetéről szólva elmondta: a COOP számára is egyértelműen érezhető, hogy a lakosságnak egyre több az elkölthető jövedelme, amely a forgalom bővülésében ölt testet. Kihívást jelent ugyanakkor az, hogy a kisebb településeken is fenntartható legyen a kereskedelmi tevékenység. Ezeken a településeken a lakosság összetétele más, sok a nyugdíjas és a köz-foglalkoztatott, valamint jellemzően itt a bérek is alacsonyabbak. Ezekben a térségekben hathatós segítségre, járulékcsökkentésre, bér- illetve logisztikai támogatásra, valamint a boltmegújítási program támogatására lenne szükség ? tette hozzá.

Az esemény szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárult, amelynek fő témája az online kereskedelem, valamint a szektorban tapasztalható egyik legégetőbb probléma, a munkaerő-hiány volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a digitalizáció és a vásárlási szokások átalakulása elkerülhetetlen, ám az egyes területeken eltérő mértékben és formában zajlik a folyamat. Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: a kisebb településeken az online kereskedelem nem olyan égető probléma, itt inkább az a kérdés, hogy a kisebb boltokat fenn lehet-e tartani hosszabb távon.

COOP Gazdasági Csoport

A 100%-ban magyar tulajdonú MagyarBrands-díjas COOP Gazdasági Csoport jelenleg közel 700 kis- és középvállalkozást számlál. Tavalyi árbevétele 604 milliárd forint volt. Több mint 30 ezer alkalmazottjával az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. Az üzletláncnak 1700 településen, közel 2700 franchise boltja van, és további közel 2000 üzletet lát el áruval, valamint naponta 1,5 millió vevő fordul meg üzleteiben. Felelősen működő vállalatként a CO-OP Hungary Zrt. által létrehozott Műszaki Fórum koordinációjával az üzletfejlesztéseket környezettudatos és energiatudatos beruházás jellemzi, amely a világítást és a hűtők optimalizálását, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációját egyaránt érinti, valamint megkezdődött a napelemes technológia tesztelése is.

A COOP társadalmi felelősségvállalásának országos programjai közé tartozik az alaptevékenységéből fakadóan elsősorban a minőségi hazai élelmiszer-termelést középpontba állító Coop Rallye, amely idén kiérdemelte az Érték és Minőség Nagydíjat. Emellett 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Csapatot, 2013-tól gyémántfokozatú támogatóként, amely együttműködést a következő olimpiai ciklusban is továbbfolytat. Továbbá az üzletlánc a Coop Segély Alapítványon keresztül 2010 óta segíti az önhibájukon kívül bajba jutott embereket és a különleges ellátást igénylő gyermekeket.

A COOP Klauzál Gábor Elismerő Oklevelesei:

Pásztor Istvánné, az Unió-COOP Zrt. kereskedelmi igazgatója. A kereskedelmi szakember 1979 óta dolgozik az Unió COOP Zrt-nél, illetve annak jogelődjénél, az Unió ÁFÉSZ-nál, ahol, mint áruforgalmi előadó kezdte munkáját. Majd 1985-ben az ÁFÉSZ-nál kereskedelmi igazgatási osztályvezetői kinevezést kapott, 1992-től kereskedelmi főosztály-vezetőként folytatta tevékenységét és még ebben az évben kereskedelmi igazgatói posztra kapott kinevezést. Azóta látja el a kereskedelmi igazgatói feladatokat, 2001-től már az Unió COOP Zrt. égisze alatt. Munkáját mindig lelkiismeretesen, odaadással, a szakma iránti elkötelezettséggel végzi ? mondta Tóth László, az Unió COOP Zrt. vezérigazgatója.

Szabó László, a Tó-COOP Zrt. elnök-vezérigazgatója, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke kiemelkedő munkájával sokat tett a COOP üzletlánc fejlődéséért. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség Felügyelő Bizottságának elnökeként tevékenységével hozzájárul a szövetség működésének sikerességéhez. Méltatása szerint Szabó László jelentős szerepet vállal a gazdasági tárgyú jogszabályok előkészítésében. A Tó-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatójaként jelentős szerepe van a társaság eredményes gazdálkodásában ? mondta dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke.

A COOP Magyar Kereskedelemért Nagydíjasai:

Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője. A szakember több mint két évtizede, 1996 óta dolgozik a Nyírzem Zrt-nél. 2013 óta boltvezető a 185. sz. kisvárdai COOP Szuper üzletben. Lelkiismeretes, elhivatott, precíz, a munkához való hozzáállása példaértékű valamennyi kereskedelmi dolgozó számára ? mondta Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke, a Nyírzem Zrt. vezérigazgatója.

Kovács Orsolya, a CO-OP Star Zrt. boltvezetője 1992-ben tanulóként csatlakozott a Jászsági ÁFÉSZ csapatához. 1996-tól Jászfelsőszentgyörgyön, később Nagykátán vezetett üzleteket. 2007-ben kereskedő mestervizsgát tett, majd 2015-től a jászárokszállási COOP Szuper üzletet vezeti. A CO-OP Star Zrt. akvizícióit követően nagymértékben segítette az integrálódó területek beilleszkedését mind szakmai mind pedig emberi szempontból. A boltfejlesztési program során a megújuló boltok sikerességéhez az árufeltöltés szakmai irányításával járult hozzá. Lelkiismeretesen végzett munkája mellett a CO-OP Star Zrt. szakszervezeti bizottságában is szerepet vállal ? mondta dr. Rédei István, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Rapi Zsolt, az Alföld Pro-COOP Zrt. raktár-vezetője 19 éve dolgozik a COOP Üzletlánc egyik régiós központjában, az Alföld Pro-COOP Zrt-nél. Magas fokú szervezőképessége, informatikai jártassága a COOP üzletek áruellátásánál kamatozik. Kiemelkedő szaktudása nagymértékben hozzájárul a COOP üzletlánc versenyképességének megtartásához ? mondta Vágóné Balla Eszter, az Alföld Pro-COOP Zrt. vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!