ZETApress

hírportál

Ünneplik a tudományt

Önvezérlő autóAz Akadémia egyik legfontosabb feladata a döntéshozók segítése mellett a társadalom tájékoztatása arról, hogy hol tart a tudomány ? hangsúlyozta az MTA elnöke A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat délelőtti dísztermi megnyitóján.

A rendezvénysorozat célja, hogy a tudomány legújabb eredményeit, fogalmait, lehetőségeit, perspektíváit, kérdésfeltevéseit bemutassa a tudomány iránt érdeklődő nagyközönségnek ? fogalmazott Lovász László, kiemelve, a rendezvénysorozat mottója: Határtalan tudomány, amely izgalmas szellemi utazást kínál ország határokon, a tudományok közötti határokon és gondolkodásunk berögződött határain keresztül is.

Ismertetése szerint az idei rendezvénysorozat nyitó-előadása az önvezető autók jövőjével foglalkozik: hogyan érzékelik az őket körülvevő világot, miként képesek kezelni a mindennapi helyzeteket. A tudományos kérdésfeltevést és az azokra adott válaszokat nemcsak az innováció szakemberei hasznosítják, ezek támpontokat, segítséget kell hogy jelentsenek a döntéshozóknak is, akik ezáltal pontosabb képet kaphatnak a számukra kevésbé ismert témákban is. A társadalom és a gazdaság jövőjét megalapozó döntéseik így tudományosan megalapozott tényeken alapulhatnak ? mondta.

Lovász László köszöntőjében hangsúlyozta: az önálló, szabad munka eredménye adhat csak igazi okot az ünneplésre. Ez az alapja a tudomány művelésének nem csupán az egyes kutatóknál, hanem az Akadémia egész kutatóhálózatában és ugyanígy az egyetemi tanszékeken. Megjegyezte: kutatás csak úgy folyhat, ha annak az önállósága és a szabadsága biztosítva van.

Barnabás Beáta, az MTA főtitkár-helyettese köszöntőjében elmondta: az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat több száz rendezvénnyel várja a közönséget, amelyeken egy-egy terület kiemelkedő kutatói a napjainkban különösen aktuális témákban kalauzolják a nagyközönséget. Az önvezető autók, a jövő iskolája, az őssejtek által nyújtott lehetőségekről szóló előadás mellett az emberi szervezet felépítésében és működésében kulcsszerepet játszó mikroorganizmusokról is előadást hallhatnak az érdeklődők, de arról is tájékozódhatnak, hogy mit kell tenni, hogy jó döntéseket hozzunk ? sorolta hozzátéve, hogy az eseményen idén több mint 30 programmal vesznek részt a határon túli magyar tudományos közösségek.

Beszédét követően adták át többi között az MTA Eötvös József-koszorú elnevezésű elismerését, a Szily Kálmán-, a Wigner Jenő- és a Bruckner Győző-díjat, valamint a Pungor Ernőről és Jermy Tiborról, továbbá Mikó Imréről elnevezett díjakat. Ugyancsak átadták az Akadémiai Szabadalmi Nívódíjakat is. Az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat teljes programja weboldalukon megtalálható.

Szóljon hozzá!