ZETApress

hírportál

Játszóudvarok és mozgásfejlesztés

Már száz forint egy kiscsibeA XIII. kerület óvodáiban egyedi mozgásfejlesztő játszószerek is segítik a gyermekeket harmonikus fejlődésükben. Magas színvonalú az óvodai ellátás a XIII. kerületben.

? Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, az ő legkorszerűbb óvodai ellátásukra ? úgy az épített környezet, mint a motivált óvodapedagógusok, illetve a pedagógiai módszerek kapcsán. 2010 óta 1502 új óvodai férőhellyel bővült a kerület, ma már 3300 gyermeknek tudunk óvodai ellátást biztosítani magas színvonalon ? mondta délelőtt dr. Tóth József polgármester a Karikás Frigyes utcai Varázskarika Tagóvoda felújított játszóudvarának átadásakor. A XIII. Kerületi Önkormányzat tíz év alatt nyolcmilliárd forintot fordított óvodáinak korszerűsítésére; 2018-ban eddig 950 millió forintot. Csak az óvodai játszóudvarok felújítására ebben az évben 300 milliót költött az önkormányzat, 2015-től pedig összesen 1,1 milliárd forintot ? szakmailag kidolgozott program alapján.

Az óvodáskor a természetes hely-, helyzetváltoztató- és finom-motoros mozgáskészségek tanulásának, valamint a mozgáskoordináció intenzív fejlődésének szakasza, amit sokszínű, változatos és örömteli, érzelmi biztonságban zajló gyakorlási formákkal, játékokkal szükséges elősegíteni. Ezzel biztosítható a mozgás és az értelmi fejlődés kedvező egymásra hatása. A tornára, játékos mozgásokra, az egészséges életmódot erősítő egyéb tevékenységekre a szabad levegőn, eszközökkel és eszközök nélkül, spontán vagy szervezett formában ? az egyéni szükségleteket és képességeket figyelembe véve ? az óvodai nevelés minden napján minden gyermek számára lehetőséget kell biztosítani. Illetve nyáron fontos gondoskodni a nap-, a lég- és vízfürdőzésről. Mindezt figyelembe veszik a szakemberek a XIII. kerületi óvodák ? XIII. Kerületi Egyesített Óvoda tagintézményei ? játszóudvarainak felújításakor, amelynek során korszerű, modern, egyedülálló, komplex tematikus mozgás- és képességfejlesztő eszközök kerülnek az óvodákba.

Dr. Tóth József polgármester a Varázskarika Tagóvoda Karikás Frigyes utca 12-ben felújított játszóudvarának átadásakor hangsúlyozta: az Egyesített Óvoda Pedagógiai Programjába megfogalmazottak szerint a játszóudvar-felújítások révén gondoskodunk a gyermekek életkorra jellemző, nagyfokú mozgásszükségletének kielégítéséről. A gyermekek jellemfejlődésében, szellemi kiteljesedésében az óvoda az egyik első meghatározó állomás, ahol a pedagógusok és a szülők egymást is segítő szándékaival érhető el a legkiválóbb pedagógiai eredmény.

Az adott óvodai udvarrészek kialakításánál fontos szempont, hogy milyen korosztályú gyermekek játszanak ott. Kiemelten lényeges az is, hogy az új játszóudvarnak legyen olyan nagyméretű területe, ahol labdázni, tornázni, csúszni-mászni lehet – túl azon, hogy rengeteg kinti mozgásos játékot tud a pedagógus szervezni, lebonyolítani. A játszóudvarok talajborításai lehetővé teszik, hogy gyermekek mind a füves, mind a gumival fedett részen biztonságosan játszhassanak. Az építkezések során figyelmet fordítanak a játszóudvarokon az árnyékolásra: az árnyékot adó fákat meghagyják, illetve a gyermekek felfrissülését szolgálják a kialakított párakapuk és zuhanyzók is.

Dr. Tóth József elmondta azt is: a XIII. kerület jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. A XIII. kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően Szoboszlai Beatrix tagóvoda-vezető mondott köszönetet a XIII. Kerületi Önkormányzatnak az intézmény sokoldalú és magas színvonalú támogatásáért és fejlesztéséért, a fejlesztés kivitelezőjének pedig a magas színvonalú munkáért. Utána megtekintettük a 13 csoportos tagóvoda ünnepi műsorát. Száz forint a csibe ára ? énekelték a nagycsoportosok a Hogy a csibe, hogy? kezdetű dalukat. Kisiskolásként a ’60-as évek elején még azt daloltuk, hogy Három forint húsz a csibe ára, leteszem az asztalára! Igaz, akkor még a tojás darabja is csak egy forintba került.

Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát kert

Tizenkét tagintézmény büszkélkedhet az Örökös Zöld Óvoda és a Madárbarát kert címekkel is. Ennek szellemiségében az óvoda pedagógusai igyekeznek minden olyan lehetőséget kihasználni, amely során megtaníthatják a gyerekeknek azt is, miért fontos a természet szeretete, védelme, környezetünk megóvása. Az új játszóudvarokon fűszernövényes és virágos kiskerteket is kialakítanak, telepítenek környezetvédelemmel összefüggő interaktív táblákat. A növények gondozásában a gyermekek aktívan részt vesznek.

Szóljon hozzá!