ZETApress

hírportál

Ismét csúsztat a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet mai számában megjelent Papíron sem spórolnak című cikke ismét erős csúsztatásokkal számol be a központosított közbeszerzési eljárásokról.

A közbeszerzési eljárás ugyanis nem konkrét beszerzést, hanem csupán lehetőséget biztosít a kormányzati és nem kormányzati intézmények ? köztük önkormányzatok, bíróságok, iskolák és kórházak ? számára, hogy saját költségvetésük terhére gyorsan és olcsón kielégíthessék a fénymásoló-beszerzéssel, illetve karbantartással kapcsolatban felmerül igényeiket. A közbeszerzési eljárás keretösszege pedig csupán azt a maximális összeget jelenti, ameddig az érintett intézmények a saját költségvetésükből eszközöket vásárolhatnak az eljárás nyerteseitől.

A fénymásolók beszerzése nem kormányzati beszerzés, a központosított közbeszerzési eljárásokban ugyanis több száz költségvetési intézmény érintett és önként csatlakozhat hozzá több ezer további, a költségvetési forrásokkal gazdálkodó intézmény is, például az önkormányzatok, bíróságok, ügyészségek, iskolák és kórházak.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) csupán kiírja a központosított közbeszerzést, megköti annak győztesével a keretszerződést vagy keret-megállapodást, és ezen keresztül tudják az érintett intézmények a saját költségvetésük terhére megvásárolni a szükséges eszközöket, szolgáltatásokat. Az érintett intézmények tehát nem a KSZF-en keresztül, hanem közvetlenül a Főigazgatósággal szerződésben álló cégtől, illetve cégektől szerzik be a szükséges eszközöket, illetve szolgáltatásokat.

A KSZF által kötött keretszerződések, keret-megállapodások ? mint a fénymásolók beszerzéséről és karbantartásáról szóló keret-megállapodás ? nem konkrét vásárlásról szólnak, csupán lehetőséget biztosítanak az eljárásban érintett több ezer intézménynek, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsóbban juthassanak hozzá a szükséges eszközökhöz, szolgáltatásokhoz. Az egyes keretszerződések, keret-megállapodások esetében meghatározott összegek is csupán keretösszegek: azt a maximális értéket jelentik, ameddig az eljárásban érintett intézmények eszközöket, szolgáltatásokat szerezhetnek be a nyertes cégektől.

Az 1997 óta működő központosított közbeszerzés rendszere nemcsak a közbeszerzési eljárási költségeiben jelent megtakarítást az egyes intézményeknek, de a beszerzési árak is alacsonyabbak, hiszen nagyobb tételben nagyobb kedvezmények érhetők el. Az egységesített ellátás előnye az is, hogy a beszerzett eszközökhöz széles körű többlet-szolgáltatás jár, köztük szállítás, karbantartás, pótlás és egyéb garanciális szolgáltatások, amelyet a kisebb intézmények is igénybe vehetnek az integrált beszerzések miatt ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!