ZETApress

hírportál

Gazdasági sikerkönyvünk

Itthon is tarol a magyar kutatók nemzetközi slágerkönyve az adatelemzésről. Gyönyörű és a vállalati mindennapokban is hasznos, egy mérvadó magyar könyvsikerlistát pedig máris vezet a pénz, befektetés és üzlet kategóriában Békés Gábor és Kézdi Gábor adatelemzési tankönyve.

A Corvinuson végzett kutatók 30 országban forgatott hiánypótló gazdasági kiadványának első fele már magyar fordításban is kapható. Az Adatelemzés üzleti, közgazdasági és szakpolitikai döntésekhez című kiadvány célja, hogy elérhetővé tegye a tudást mindenkinek – tudatták sajtósaik.

Néhány napja került a magyar könyvesboltokba, de máris gazdasági bestseller, sikerkönyv lett az. Az eredetileg angolul a Cambridge University Pressnél megjelent kötet magyar változatát az Alinea Kiadó gondozta. A szerzők azért fogtak hozzá a hiánypótló tankönyv megírásához, mert ökonometriát tanítottak és egyszerűen nem találtak igazán használható anyagokat az adatelemzésről. A két terület gyakorlatias és olvasmányos ötvözése annyira jól sikerült, hogy mára a világ több mint 30 országában tanítanak belőle, Cambridge-től Tokióig, Berlintől San Franciscoig, és természetesen a Corvinuson is több programban, sőt sok vállalat is használja a mindennapokban.

A könyv ugyanis közérthető és a gyakorlati életből vett példákkal, rengeteg esettanulmánnyal vezeti le, hogyan lehet valódi adatokkal, elemzéssel eljutni egy megalapozott közgazdasági, szakpolitikai döntéshez. Hogyan teszteljük egy részvényportfólió nagyobb veszteségének esélyét? Egészségügyi kockázatot jelent-e a dohányzás? Íme, két téma, amelyet a legnagyobb részletességgel elemez. A kötet valós adatokkal dolgozik, amelyeket a kapcsolódó honlap tartalmaz, az elemzéshez szükséges Stata, R és Python programkódokkal együtt.

A könyv célja egyrészt, hogy demokratizáljuk a tudást, másrészt, hogy magyar egyetemeken, magyarul és magyar diákoknak is taníthassuk az adatelemzésről szóló könyvet – jelentette ki Békés Gábor, a Corvinuson végzett szerzőpáros egyik tagja, jelenleg a Central European University docense május 15-én a Corvinus egyik zsúfolásig megtelt termében megrendezett eseményen, ahol a könyv magyar fordítását mutatták be. – Nem rossz jel egy könyvbemutatón, ha az utolsó sorokban állva hallgatnak bennünket – jegyezte meg. Sajnos három éve elhunyt, így nem lehetett jelen Kézdi Gábor, a Michigani Egyetem, a CEU, és a Corvinus egykori professzora, a másik szerző, aki ezzel a tankönyvvel felejthetetlen nyomot hagyott a közgazdaságtanban.

Jóleső érzés, amikor Koreából vagy éppen Bangladesből kapok visszajelzést, és annak is örülök, hogy valódi szellemi közösség, óriási összefogás is kialakult a könyv és fordítása körül – mondta Békés. Szakmai visszajelzés a könyvbemutatón is érkezett: – A könyvből mindent használunk a cégnél! – hangsúlyozta Farka Dóra, az adatelemzéssel és hatásvizsgálatokkal foglalkozó Cambridge Econometrics tanácsadó cég magyarországi vezetője.

Békés nem tudja jobban összefoglalni a könyv lényegét, mint ahogyan azt David Card a University of California Nobel-díjas professzora tette: Az ökonometria és az adattudomány gyönyörű integrációja, amelyben az adatgyűjtéstől és feltáró elemzéstől egyenes út visz a hagyományos regressziós modellezésig, majd az előrejelzésig és az oksági modellezésig. Éppen erre van szükség ahhoz, hogy a hallgatók következő generációját felvértezzük a két terület eszközeivel és felismeréseivel – mondta a bemutatón.

Gyakran apróságnak tűnő, de a fordításban fontos kérdésekben rendeztünk vitákat, hiszen egy angol szakkifejezésnek több magyar fogalom is megfelel, és ennek eredményét a honlapon egy szakszótárban is megosztjuk – jegyezte meg Békés. A könyv fordítója Rózsás Sarolta, szaklektora pedig Bárdits Anna volt. A bemutatón elhangzott: támogatókat keresnek az angol kiadvány – előjelzéssel és oksági elemzéssel foglalkozó – második felének fordításához és a teljes könyvből második kiadást is terveznek.

A Budapesti Corvinus Egyetemről

A BCE Magyarország vezető egyeteme a gazdasági és társadalomtudományi képzések területén. A Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által fenntartott Corvinus középtávú célkitűzése, hogy az említett területeken ne csak országosan, de Közép-Európában is a legjobb felsőoktatási intézménnyé váljon. A Corvinus Egyetemen jelenleg csaknem tízezer hallgató tanul, köztük kétezren külföldi diákok. Az intézmény világszerte több mint 200 partneregyetemmel ápol szoros kapcsolatot. A Corvinus rendszeresen ér el előkelő helyezést a nemzetközi felsőoktatási rangsorban, Gazdálkodási és menedzsment képzésével a régió első helyezettje lett az Eduniversal 2019-es rangsorában, Vezetés és szervezés mesterképzésével pedig évről évre a világ száz legjobb üzleti iskolája között szerepel a Financial Times által 2005 óta vezetett Masters in Management rangsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen olyan magyarországi egyetem a gazdaságtudományok területén, amely két nemzetközi intézményi akkreditációval (AMBA, AACSB) rendelkezik.

Szóljon hozzá!