ZETApress

hírportál

MKB Bank a fiatalokért

Az MKB Ösztöndíjprogramnak köszönhetően már huszonnyolcan szereztek diplomát vagy szakmát. 2018-ban ismét bővült azon fiatalok száma, akik felsőfokú végzettséget vagy szakmát szereztek az MKB Bank által több mint két évtizede életre hívott ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

Idén két diplomás fiatallal gazdagodott a Végzett Diákok Klubja. A nehéz sorsú gyermekek felkarolásával foglalkozó Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az MKB Bank együttműködése igen hosszú és sikeres múltra tekint vissza. Összefogásukkal immáron 21 éve minden tanévben száz kiemelkedő képességű, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal élhet az MKB Ösztöndíjprogram által biztosított rendkívüli lehetőséggel. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz évről-évre beérkező több száz pályázat bizonyítja, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre.

Az ösztöndíjprogram keretében idén a két diák egyike a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen vegyészmérnökként, másika a Debreceni Egyetemen orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusként diplomázott. A két ifjú diplomás 2004 és 2005 óta részesült a támogatásban. A Végzett Diákok Klubja egyre színesebb: számos közgazdász, mérnök és orvos köszönheti már sikerét az ösztöndíjprogramnak, de akad a végzettek között régész, informatikus és táncművész is.

Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének egyik alappillérét jelentő ösztöndíjprogramokon túl a pénzintézet és az NGYSZ együttműködésének meghatározó eseménye az MKB Karácsonyi Gyermekgála, melyre idén december 16-án vasárnap kerül sor. A gála immár hagyományos programja a Diótörő című mesebalett. Az MKB Bank az ünnepi előadással, az ajándékokkal minden évben igyekszik szebbé, gazdagabbá, igazi élménnyé varázsolni a karácsonyt a gyermekek számára.

Az MKB Bank karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak. A bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) között fennálló együttműködési megállapodás értelmében a pénzintézet a 2018/19-es tanévben is támogat kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket. Az együttműködés alapját jelentő MKB Ösztöndíjprogram, valamint a karácsonyi gyermekgála előkészítését, szervezését és lebonyolítását ? az MKB Bank felkérésére ? az NGYSZ végzi, immár 21. éve.

MKB Ösztöndíjprogram

Az MKB Bank 21 évvel ezelőtt, 1997-ben, ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank azóta ? az NGYSZ bevonásával ? minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén egészen a diploma megszerzéséig kaphatják az ösztöndíjat.

Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre emelkedett, elérve a jelenlegi száz főt. A bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. Kezdetben az ösztöndíj havonta 16 ezer forint, majd 25 ezer forint volt, 2017-től pedig ez az összeg havi 35 ezer forintra emelkedett.

Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíj-programból. A 2018-ban kimaradt tanulók, illetve az idén végzett 2 diák helyére a bank országos pályázatot hirdetett. A kiírásra több száz pályázat érkezett az NGYSZ-hez. Az új ösztöndíjasok kiválasztásában a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak. Az MKB Bank pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: ajándékkal búcsúztatott, végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 28 főre emelkedett az idén.

Karácsonyi Gyermekgála

December 16-án vasárnap délelőtt 21. alkalommal szervezi meg az NGYSZ az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő című mesebalett. Az Operaház felújítása miatt idén is az Erkel Színházba hív meg az MKB Bank 1500 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket vidéki városokból és a fővárosból. Az előadással, az ajándékokkal és az ünnepi finomságokkal a bank szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné igyekszik tenni a karácsonyt ? a kezdetek óta közel 27 ezer gyermek számára.

Szóljon hozzá!