ZETApress

hírportál

Fényes díjátadó Újpesten

A fény természeteDíjátadóval zárult a 2018. évi A fény természete című fotópályázat. Első alkalommal hirdette meg szeptember elején az Electro-Coord Magyarország fotópályázatát, amellyel a természetes és mesterséges fények életünkre gyakorolt rendkívüli hatására és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet.

A pályázatot záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Világítástechnikai Társaság székhelyén, a Világítás Háza újpesti bemutatótermében ma délelőtt került sor. A világítástechnikai hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó nonprofit társaság két kategóriában ? természetes és mesterséges fények ? díjazta a legkreatívabb fotósokat. A pályázat népszerűsége és a beérkezett alkotások sokszínűsége bizonyítja, hogy a téma megérinti az embereket. Így a fotópályázat tökéletesen illeszkedik az Electro-Coord környezettudatos szemléletet terjesztő kampánysorozatába, melynek célja, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékoktól a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljon meg a lakosság.

Érczfalvi András, a Trend FM szerkesztő-riportere a díjátadó moderátoraként Kálló Péter többszörösen díjazott fotográfussal közösen mutatta be a nyertes alkotásokat. A 4-4 díjazott fotó mindegyike egyedi módon mutatja be a fények játékát, hangulatát, a fény hatását az emberre.

Kálló Péter, a zsűri elnöke szerint követendő példa, hogy egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cég a művészet eszközeit is igénybe veszi a szemléletformálás folyamatában. A pályázat ezzel lehetőséget adott az amatőr és profi fotósoknak arra, hogy a fotózás örömét összekapcsolják a természetvédelemmel. A január 17-én meghirdetett rajzoló-, versíró és videópályázatukról idekattintva olvashatunk.

Kovács Béla, az Electro-Coord ügyvezetője szerint a 217 pályázó és a tőlük érkezett 825 alkotás azt jelzi, hogy a lakosság igen fogékony az életünkben fontos szerepet játszó fény témájára. Az Electro-Coord célja, hogy ez az érdeklődés egészen a mesterséges fényforrások kihunyásáig fennmaradjon, és a hulladékkezelés megvalósulásával ez a folyamat egyre több hasznos nyersanyagot juttasson vissza a termelés körforgásába.

A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így az Electro-Coord Magyarország célja évről évre növelni a szelektíven begyűjtött világítástechnikai hulladék mennyiségét. 2019-ben a hazánkban értékesített világítástechnikai termékek mennyiségéhez viszonyítva 65%-ra szeretnék növelni a keletkező hulladék visszagyűjtési arányát. Ennek a célnak az elérését segíti a most lezárult fotópályázat is.

Szóljon hozzá!