ZETApress

hírportál

Göncz-szobor Angyalföldön

Göncz-szobor AngyalföldönFelavatták Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrát a Váci út ? Róbert Károly körút sarkán délelőtt, a róla elnevezett városközpontban. A XIII. kerület Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti.

Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságában is közember maradt. A formálódó új városrész további lehetőséget nyújt arra, hogy méltó emlékhellyé váljon, és Göncz Árpád szobrával is őrizze az államfőnek mint történelmi személyiségnek az emlékét.

Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel.

Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon ? jegyezte meg Tóth József hozzátéve, hogy ez mintha tovatűnő álom lenne manapság.

Szerinte napjainkban az eredményes politika a gyűlöletre épül, az uszítás a rendszer politikájának lényegévé vált, és a pillanatnyi előnyökért a középkori provincializmus, a rövidlátás jellemző. A rendszer durván, cinikusan és gátlástalanul politizál, az európai uniós pénzek elherdálása történelmi felelőtlenség és megbocsáthatatlan bűn ? értékelt a polgármester, aki szerint olyanok vannak döntési pozícióban, akiknek fogalma sincs, hogy néz ki a világ, az ország vezetése nem érti a XXI. századot, és urizáló, a másként gondolkodókat elnyomó, kiátkozó magatartással próbálják ezt kompenzálni. Úgy vélte, Göncz Árpád mindezeket szóvá tenné, és figyelmeztetne arra, hogy nyitott, szolidáris, a világot megérteni és alkalmazkodni tudó, társadalmi kohézióra támaszkodó társadalomra van szükség.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. Az avatáson Göncz Árpád több korábbi politikustársa és tisztelője is részt vett. A leleplezett szobor előtt a Ha én rózsa volnék című dalt Bródy János és Koncz Zsuzsa adta elő, József Attila: A Hetedik című versét Papp János színművész mondta el. A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása.

Szóljon hozzá!