ZETApress

hírportál

Energiatudatos vállalat a COOP üzletlánc

Energiatudatos Vállalat címet tanúsító védjeggyel ismerték el a COOP Gazdasági Csoport boltfejlesztéseit, amely elismerést a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatának kilencedik alkalommal megrendezett díjátadó gáláján vehette át az üzletlánc az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett pályázat 2011 óta díjazza az energiatudatosság és az energiahatékonyság mellette elkötelezett hazai vállalkozásokat ? tudatta Jaczenkó Gábor PR menedzser.

Nemzetközi, illetve hazai kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a vállalati energiahatékonyság javításának első lépése a tudatosság megteremtése. Odafigyeléssel, az energiafogyasztás ésszerűsítésével, mérésével és ellenőrzésével az energiafelhasználás mintegy 10 százalékkal csökkenthető, amelyhez elsősorban a szemlélet és a vállalati gyakorlat megváltoztatása szükséges.

Sőt, az általános gyakorlat azt mutatja, hogy további 10%-nyi energiamegtakarítás érhető el gyorsan megtérülő beruházásokkal. A jelentősebb mértékű energiamegtakarítást eredményező fejlesztésekhez pedig, magasabb megtérülési idő szükséges. A Magyar Innováció és Hatékonyság Kft. Virtuális Erőmű Programja (VEP) szorgalmazza, hogy az állam ösztönzőkkel segítse az energiamegtakarítást célzó beruházások megvalósulását.

Az energiahatékonyság javításának útját követve épül fel az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat. Az Energiatudatos Vállalat elismerést annak köszönhetően kapta meg a COOP Gazdasági Csoport, hogy a jelenlegi energiahatékonysági helyzetének felmérését követően releváns mértékű, de reálisan megvalósítható önkéntes vállalásokat tett az energiahatékonyságának növelése érdekében. A hálózat növelni kívánja a felhasznált megújuló energiák részarányát, a 2018/19-es évek folyamán legalább 10 franchise partner üzletén épít ki napelemes HMKE rendszert.

Az elismeréssel kapcsolatban Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cégcsoport ? boltmegújítási programjának kertében ? már évek óta kiemelten kezeli a környezet- és energiatudatosság erősítését. ? Egyrészt ezzel a következő generációk érdekeit szolgáljuk, hiszen igyekszünk kevesebb környezeti befolyásolással működni, másrészt ez versenyképességi kérdés is. Az energia-megtakarítással költségcsökkentést tudunk elérni, ami 2700 üzlet tekintetében jelentős, így középtávon működésünk hatékonyságát növeli. Ennek érdekében az elmúlt években több konkrét intézkedést is meghoztunk, így elindítottuk a hűtők utólagos üvegajtózását, üzleteink világításának LED-technológiával történő korszerűsítését, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációját, illetve a napelemes technológia telepítését. Célunk, hogy 2700 üzletünk többségére kiterjesszük ezeket a műszaki megoldásokat ? tette hozzá. A cég környezettudatosságával kapcsolatban kiemelte: az országban elsőként a hálózat közel 300 üzletében már elérhető szolgáltatás a használt étolaj visszagyűjtése, de hamarosan az összes szupermarket kategóriájú üzletre kiterjesztésre kerül. A vásárlóink ösztönzésére a visszavitt használt sütőolajért literenként 80 forint értékű levásárolható kupont adunk.

Dr. Mezősi Balázs, a VEP operatív igazgatója elmondta: a COOP pályázata elköteleződést jelent az energiahatékonyság, a fenntarthatóság ügye mellett. ? Látjuk a COOP üzletlánc, az energiatudatos szemlélet mentén már eddig megvalósult fejlesztéseit, eredményeit. Most megfogalmazott vállalásaival és az így várható beruházásaival, valamint azok energia-megtakarítási hozadékaival további eredményekkel járul majd hozzá az energiafelhasználás csökkentéséhez ? tette hozzá.

A COOP műszaki területen végzett tevékenysége bizonyos szempontból egyedi, hiszen külön, e terület menedzselésére létrehozott saját testülete, a Műszaki Fórum már most mentorálási szerepet is vállal franchise partnerei körében.

Az energiatudatos, energia-hatékony vállalkozásokat tömörítő Virtuális Erőmű Program, és az általa üzemeltetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat 2011 márciusában indult útjára azzal a céllal, hogy Magyarország EU-s vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet építsen fel igazolt megtakarításokból. Ezt a célt már idén tavasszal sikerült teljesíteni, az összegyűlt energia-megtakarítás mértéke az ország hetedik legnagyobb erőművi kapacitásának felel meg. A program működtetői tavasszal új célként azt fogalmazták meg, hogy 2030-ra Paks után az ország második legnagyobb erőművének megfelelő energia-megtakarítást érjenek el.

Szóljon hozzá!