ZETApress

hírportál

Ferencvárosi évösszesítő

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 16. szám

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 16. szám

Tisztelt Ferencvárosi Olvasók! Az elmúlt hét Ferencvárosban sem bővelkedett érdeklődésre számot tartó eseményekben, ám a Ferencvárosi Kurír idei utolsó száma jó alkalom egy kis visszatekintésre, mi is történt kerületünkben az elmúlt 365 nap alatt.

A XXI. század első évtizedét lezáró év a válság éve volt. A világ és Európa gazdasági történéseit nem csupán Magyarország, de Budapest, benne Ferencváros is megérezte. Jó érzéssel nyugtázhatjuk azonban, hogy a gondok ellenére a IX. kerület fejlődése idén sem állt meg, hiszen több beruházás is zöld utat kapott, míg mások végre befejeződtek. Elkezdődött a Közraktárak területén a CET kulturális centrum építése, a Kálvin tér és a Fővám tér pedig végre elkészült. A Szabadság hídon nem csupán megindult a forgalom, de a híd díszkivilágításba is öltözött.

Nem ilyen nagyságú, de a kerületi lakók életére talán sokkal nagyobb hatással van, hogy a József Attila lakótelepen több park felújítása is elkészült, megújultak a Ráday utca bölcsőde játszóudvarai, a Dési Huber Művelődési Ház pedig végre akadálymentesen közelíthető meg. Elkészült a Gyermekjóléti Központ új székhelye is, amelynek munkatársai így már méltó környezetben fogadhatják a hozzájuk forduló családokat, nyugodt körülmények között segíthetnek nekik gondjaik megoldásában. A Dzsumbuj A-épületének lebontása is valami új születését, a fejlődést vetíti előre.

A közbiztonság javulását segíti, hogy bővült a térfigyelő kamerarendszer, a kerületi kapitányság járműparkja új autóval és robogókkal gyarapodott, a rendőri hivatást pedig vonzóbbá teszi az a közel húsz lakás, amelyet az itt szolgálatot teljesítő rendőrök számára bérel az önkormányzat.

Az év fontos eseménye volt a január 25-i időszaki országgyűlési képviselő választás, amelyen Dr. Bácskai János önkormányzati képviselőnek szavaztak bizalmat a választókörzetében élők. A Fidesz KDNP által is támogatott politikusa parlamenti megbízatása mellett a ferencvárosi önkormányzat alpolgármesteri teendőiből is kiveszi részét.

A kerületben élők mindennapjait kényelmesebbé és kellemesebbé tevő új lehetőségek is születtek. A szociális bolthálózat ? országosan is ? első üzlete a Balázs Béla utcában kezdte meg működését. Az üzlet azóta kibővült kínálattal a Kerekedő park mellé költözött, és egy új bolt ? a huszonnyolcadik ? is megnyílt a Haller utcában.

Ugyancsak fontos esemény volt a Ferencváros kártya bevezetése, amellyel szerte a kerületben számos kedvezményt vehetnek igénybe tulajdonosaik. A hátrányos helyzetű gyerekek támogatására az idén is jutott pénz, a ?deák? Közalapítvány karácsonykor 2009-ben is átadhatta azokat az ajándékokat, amelyekkel a kerületi iskolák tíz kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulóját jutalmazták, a Széchenyi Lions Klub támogatására pedig ezután folyamatosan számíthatnak a Kén utcai Csudafa óvoda apróságai.

Az egészség védelme érdekében is sok minden történt az év folyamán. A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Rendelőintézet a Ferencvárosi Egészségügyi Kft-vel karöltve létrehozta a Ferencvárosi Egészségügyi Klubot. A klub célja, hogy a kerületi egészségügyi szakembereknek olyan fórumot teremtsen, ahol mind gyakorlati, mind tudományos tapasztalataikat és ismereteiket kicserélhetik egymással, ami a kerületi lakosok, illetve a kerületben kezelt betegek számára ad garanciát a legmagasabb színvonalú ellátásra.

A játszótereken és ötméteres körzetükben ? a gyermekek védelmében ? február óta az önkormányzat megtiltotta a dohányzást, az év folyamán pedig több egészséggel kapcsolatos rendezvény is várta az érdeklődőket. A kerületben a H1N1 vírus elleni védőoltás igénylése több oltóponton is lehetséges volt.

Örömmel tapasztalhattuk, hogy a Ferencvárosban központi szereppel bíró kulturális események száma csak kis mértékben csökkent, az anyagi gondok ellenére. Ferencváros kultúra iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy január 22-én dugig telt a Goethe Intézet rendezvényterme a hagyományteremtőnek szánt első Ferencvárosi Kulturális Fórumon, amelyet 2010-ben is megrendeznek.

A kultúra jegyében a Ludwig Múzeumban folyamatosan láthatók kiállítások, amelyek közül 2009-ben bizonyára a legfontosabb volt a magyar származású Robert Capa fotóművész életművének kiállítása, amelynek képanyaga abból a 985 fotóból származik, amelyeket a magyar kulturális kormányzat támogatásával vásárolt vissza a Magyar Nemzeti Múzeum a New Yorki-i International Center of Photography gyűjteményéből.

Hasonlóan fontos tárlat a szintén magyar Amerigo Tot életművéből s annak alapján készült kiállítás, de itt üdvözölhettük a világhírű Anton Corbijn fotóművészt, személyesen is. És a hírességek sora itt még nem ér véget, hiszen Akisino japán herceg és felesége az Iparművészeti Múzeumban tettek látogatást, közvetlenül Budapestre érkezésük után.

Szintén a kultúrához kapcsolódó hír, hogy a Lyukasóra irodalmi folyóirat is Ferencvárost választotta szerkesztőségének székhelyéül, az FMK-ban működő Garabonciás Alapítvány pedig idén először adta át tehetséges fiatal táncosoknak a Vadady Ágnes-díjat.

Az idei évben ünnepelte 20. születésnapját a Ferencvárosi Művelődési Központ, harmincadik évfordulóját a Ráday utcai bölcsőde, az Ádám Jenő Zeneiskola zenekara pedig 25 éve dolgozik a zene mind szélesebb körű terjesztéséért. A Lónyay utcai Református Gimnáziumban, 2009-ben az alapítás 150. évfordulójára emlékeztek.

A sport terén is történt egy s más idén a IX. kerületben. Talmácsi Gábor a különböző problémák ellenére is ott van minden futamon, mi több, négy keréken is bizonyította a 12 órás megbízhatósági versenyen képességeit, a ferencvárosi kézilabdások pedig egyenletesen jó teljesítményt nyújtottak.

Az év talán legjobb híre, hogy a tavaly megalakult NTE-MAFC Ferencváros NBI női kosárlabdacsapat az év második felétől az FTC égisze alatt folytatja menetelését. A kilenc mérkőzésen elért nyolc győzelem eredménye a jelenlegi vezető hely a tabellán. A sporthoz kapcsolódó jubileum, hogy az 1963-as megalakulás után 1949-ben feloszlatott Nemzeti Torna Egylet (NTE) 20 éve alakult újjá Ferencvárosban.

Ferencváros tehát ? mint karácsonykor is utaltunk rá ? köszöni szépen, jól van, és a különböző nehézségek ellenére folytatja töretlen fejlődését, ha néha kicsit lassabb ütemben is. E töretlen fejlődés optimista kisugárzásának jegyében kívánok Önöknek boldog, sikerekben gazdag újesztendőt, előtte pedig egy kellemes óév-búcsúztatót, hiszen immár a XXI. századból is magunk mögött hagyunk egy teljes évtizedet ? írta Steiner Gábor főszerkesztő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Idén is lesz Kurír | ZETApress

Szóljon hozzá!