ZETApress

hírportál

Mesekuckó a Mese oviban

MeseóvodaMesekuckó, mozgásfejlesztő szoba, fényterápiás sóbarlang, mászófal, kézműves szoba. Teljesen újjáépítették a Mese tagóvodát a XIII. kerületben ? tudtuk meg a délelőtti ünnepélyes átadón. A két hete átadott Kartács utcai passzívházról idekattintva olvashatunk.

? A XIII. kerület jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja magas színvonalon. Pedagógusok és más szakemberek bevonásával arra törekszünk, hogy a gyermekek számára különleges plusz szolgáltatásokat is nyújthassunk a korszerűsítésekkel. Egyedi játszószerek, fejlesztő eszközök is segítik a nevelőtevékenységet ? jegyezte meg az átadáson dr. Tóth József polgármester, aki egyben sikeres új nevelési évet is kívánt.

A XIII. Kerületi Önkormányzat egyetlen nevelési év alatt 682 millió 421 ezer forintból teljes-körűen korszerűsítette a Mese tagóvodát az Esküvő köz 4-ben. Nemcsak megújult az épület teljes gépészeti és elektromos rendszere, amivel az intézmény üzemeltetése és használata hosszú távon is fenntartható és környezettudatos lett: mostantól egyedi mozgásfejlesztő játszószerek, fényterápiás sóbarlang, mászófal, kézműves szoba és mesekuckó is segítik az idejáró gyermekeket harmonikus fejlődésükben. A Mese tagóvoda felújítási munkálatait tavaly októberben kezdték, s augusztus közepétől már újra birtokba vehették a gyerekek a modernizált óvodát. A XIII. Kerületi Önkormányzat tíz év alatt nyolcmilliárd forintot fordított óvodáinak korszerűsítésére; csak 2018-ban eddig csaknem 770 millió forintot.

Ma már minden negyedik-ötödik lakásvásárló a XIII. kerületben szeretne letelepedni. Az eltelt húsz évben egymillió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve egymillió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült itt. Mintegy 70 ezer munkahelyet teremtett a kerület az elmúlt években. És bár az iskolák működtetéséből az állam kizárta az önkormányzatokat, a XIII. kerület annál inkább koncentrál óvodái korszerűsítésére.

? Mindehhez az önkormányzat összes szolgáltatásának magas szinten kell lennie, a szociális ellátásnak éppúgy, mint az egészségügyinek. Ennek kapcsán azt is figyelembe kell vennie az önkormányzatnak: a kerületben emelkedik a gyermekszületések száma, ahogy a beköltözésekkel is növekszik a lakosságszám. Hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került a XIII. kerület ? mondta el a polgármester.

A XIII. kerület jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. ? A XIII. kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja ? fogalmazott.

Beszéde végén dr. Tóth József sikeres új nevelési évet, illetve tanévet kívánt a kerület óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak és a szülőknek. Megemlítette még: a kerületi óvodafejlesztési programra évente 700-800 millió forintot fordítanak. A Mese tagóvoda felújításán túl idén a XIII. Kerületi Önkormányzat további csaknem 270 millió forintot fordított más óvodáinak felújítására. Az óvodafejlesztések keretén belül szeptemberben kezdődik a Vizafogó tagóvoda bővítése.

A korszerűsített Mese tagóvoda

A XIII. Kerületi Önkormányzat egyetlen nevelési év alatt 682 millió 421 ezer forintból teljeskörűen korszerűsítette a Mese tagóvodát az Esküvő köz 4-ben. A rekonstrukcióval az épület belső terei szebbek és komfortosabbak lettek. A felújított Mese tagóvodában teljesen új mozgásfejlesztő tornaszobát alakítottak ki mászófallal és más mozgásfejlesztő elemekkel is. A földszinten 4 csoportszoba, a tornaszoba, illetve funkcionális helyiségek találhatók, valamint akadálymentes szülői WC és egy tálalókonyha. Ugyancsak a földszinten vannak az óvodavezetői és óvodatitkári irodák is. Az emeletre 3 csoportszoba került, és a mosdóval felszerelt orvosi szoba is. A tetőtérben alakították ki a nevelői szobát és a fejlesztő szobákat.

A játszóudvarokon felújították a széttöredezett, elhasználódott, korszerűtlen aszfalt, beton- és gumilap burkolatokat, kicserélték az elöregedett játszószereket. Öntött gumi- és műfű-burkolatokat készítettek, új udvari játékokat telepítettek ? köztük kalózhajót, játszóházakat, ovi-foci sportpályát futballkapukkal. Ugyancsak a kellemesebb közérzetet szolgálja az udvaron elhelyezett vizes játék négyállásos zuhanyfejjel, a kétállásos párásítóval és az ivókúttal. Az épület tűz elleni védelmét beépített tűzjelző központtal és tűzi-vízrendszerrel oldották meg. Új vagyonvédelmi és videós őrző-védőrendszert is telepítettek a nagyobb biztonság érdekében.

Fényterápiás sóbarlang, mászófal, mozgásfejlesztő tornaszoba

A felújítás során a tervezők a pedagógusokkal kreatív terek kialakítására törekedtek, hogy a gyermekeknek minél több újszerű eszközük és játéklehetőségük legyen. A tornaszobát beltéri mászó fallal és kalandpark-elemekkel szerelték fel, ami gazdagítja a gyermekek által gyakorolt mozgásformákat. A sóbarlang különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását. Képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulásának esélyét. A kerületi óvodák közül a Mese tagóvoda az első, ahol képzőművészeti műhelyt és mesekuckót hoztak létre a gyermekek művészeti neveléséhez. A művészeti nevelés az intézmény pedagógiai sajátossága, amelybe jól illeszkedik a két műhely által nyújtott harmonikus személyiségfejlesztő lehetőség.

Szóljon hozzá!