ZETApress

hírportál

Megérkezett 2018 első primőr bora

A korai szüret nyomán idén is a pécsi Lisicza Borház Primőr Rozéja lett a szezon első kereskedelmi forgalomba kerülő bora Magyarországon. Országszerte tart a korai fajták szedése és feldolgozása ? adja hírül a Borháló Borkereskedés.

A szakma derűlátó, a későbbi szüretelésű szőlők is szép évjáratot adhatnak, ha a szeptember kicsit hűvösebb lesz, mérsékelt csapadékkal. 2018 első borát ismét a Pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák. A reduktív technológiával készült Primőr Rozé Néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a primőr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra számíthatnak. A Primőr Rozé augusztus utolsó hetétől Magnum-palackos kiszerelésben kerül a kereskedésekbe.

? Példátlan, hogy augusztus végén palackozott újbor kapható a szakboltokban ? mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. ? A koraiság persze inkább csak érdekesség, ennél fontosabb, hogy milyen szépségekkel, értékekkel szolgál majd ez a különleges év. Partnerborászaink visszajelzései alapján derűlátóak vagyunk: a magas mustfok mellett az eddig szüretelt fajtákban megfelelő savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedő tételeket alkossanak a 2018-as évjáratból ? vélekedik Kathona.

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik, és ősz derekára a szakboltok polcaira kerülhet.

? A jó primőr borokat szeretik, keresik a vevők a boltokban, előjegyzik kereskedőinknél, hamar el is kapkodják őket ? mondja Kathona Krisztián. ? Többről van szó, mint az újdonság varázsáról: az a fajta nyárutói, kora őszi könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, amit a hozzáértő borász reduktív eljárással egy korai fajtában kidomborít, novemberre testté válik. Nem csoda, hogy a korai zsánernek, a primőr ízvilágnak kialakult a maga rajongói tábora a fogyasztók körében ? vélekedik az öt éve működő Borháló beszerzési igazgatója.

A Borháló partnerborászai szerint mennyiség szempontjából átlagos, minőség tekintetében kiemelkedő lehet 2018. ? Egy hűvös-napos szeptember ideális lenne. Csapadékra már nincs szüksége a szőlőnek, a további hőség pedig a savtartalom rovására menne. Jöjjön hát az ősz! ? összegzi a borászok vágyait Lisicza Sándor.

A korai szüret a primőr borok sohasem látott bőségét hozhatja az üzletekben. A Borháló vásárlói a Lisicza Primőr Rosé után a következő újborokra számíthatnak szeptember folyamán: Várszegi Csabagyöngye, Szentpéteri Irsai Olivér, Szentpéteri Néró Rozé, Lelovits Menoir Rozé, Font Irsai Olivér, Vojtek Rozé. Ezek a tételek a normál üvegpalack mellett szokás szerint valamilyen gazdaságos kiszerelésben ? Magnum- vagy PET-palackban, zsákos-dobozos csomagolásban ? is elérhetők lesznek.

Borháló Borkereskedés

A Borháló franchise 2013 elején alakult. A vállalkozás saját válogatású minőségi borokat kínál a fogyasztóknak a szokásosnál nagyobb kiszerelésben, célja, hogy minél szélesebb kör számára tegye elérhetővé a jó bor élvezetét. Kínálatában közel 150 nagy kiszerelésű bor és további 250 borkülönlegesség szerepel. 2016-ban a Borháló a Sziget-fesztiválok hivatalos borbeszállítója lett. A cég 2013-ban elnyerte a Magyar Franchise Szövetség Az Év Legdinamikusabban Fejlődő Franchise Hálózata-díját, 2014-ben Az Év Innovatív Franchise Hálózata-díjat, 2016-ban pedig 1. helyezést ért el ügyfélélmény kategóriában a Mastercard Az Év Kereskedője versenyében. Magyarországon jelenleg 48 Borháló borkereskedés működik, a rendszeres vásárlók száma meghaladja az ötvenezret.

Szóljon hozzá!