ZETApress

hírportál

Ünnepel az ország

Kardrántás a tisztavatásonMa reggel 08:30-kor a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogó Szent István Királyunk tiszteletére, majd a Magyar Honvédség hivatásos és most először tartalékos tisztjei ? összesen 172-en ? letették az ünnepi esküt.

A magyar történelem során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a béke rendkívül törékeny dolog, azt óvni és védeni kell ? hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatási köszöntőjében. Ehhez erős honvédségre; új haditechnikai eszközökre, jól kiképzett és felszerelt katonákra, az ő vezetésükre alkalmas honvédtisztekre és tábornokokra van szükség.

Ezek megvalósítását szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési terv, amely célul tűzte ki, hogy Magyarország honvédsége, a hon védelem erős lábakon álljon és erős kezekben legyen ? emelte ki a miniszter, aki a katonai esküt egyedülállónak nevezte. Mint kiemelte: arra tesznek esküt, hogy Magyarországot hűen szolgálják, állampolgárait ha kell életük feláldozásával is megvédik. A miniszter a katonáknak azt mondta: szolgáljanak úgy, hogy társadalom minden polgára elismeréssel szóljon erről a hivatásról; mutassanak példát hazaszeretetből és hősiességből.

A honvédtisztek ? folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt ? fogadalmukat kardrántással, A hazáért mindhalálig! felkiáltással erősítették meg. Az ünnepélyes tisztavatást Áder János államfő, Benkő Tibor hadügyér, Korom Ferenc vezérkari főnök, valamint a kormányzati, állami és katonai szervezetek, diplomáciai testületek képviselői mellett több száz érdeklődő nézte végig.

Az MSZP válságot vizionált

A térkiürítést követően a szomszédos Dunán másfél órás vízi- és légi-parádé kezdődött, az MSZP viszont 09:30-ra a terézvárosi Fidesz Székház elé sajtótájékoztatót hirdetett. Bihal Dávid elmondta, hogy kivándorlási válság van Magyarországon. Az MSZP elnökségi tagja a Lendvai utcában azzal érvelt, hogy az utóbbi években többen hagyták el az országot, mint ahányan a honfoglaláskor ide érkeztek. Hatszázezer ember ment el az országból, és további 250 ezer tervezi, hogy elhagyja hazánkat! ? mondta az ellenzéki politikus, aki szerint a fiatalok is annak az orbáni politikának az áldozatai, amely mindent el akar törölni, ami a múlthoz kötődik.

Torzsa Sándor, a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Szent István ünnepén emlékezni kell államalapító királyunkra, aki leszámolt a Kelet és a Nyugat közti hintapolitikával és egyértelműen az utóbbi mellett kötelezte el az országot, és akinek politikájában fontos volt a tudásalapúság és a fiatalok jövője. A Fidesz világában az állampolgárok alattvalók ? jelentette ki annak a véleménynek hangot adva, hogy ebben a struktúrában az állam nem a kiszolgáltatottság csökkentésében, hanem fenntartásában érdekelt, ezért vándorolnak ki a magyar fiatalok.

Szóljon hozzá!