ZETApress

hírportál

Robotépítőink Mexikóban

Eljutnak a magyar robotépítő világbajnokok az idei mexikói versenyre. Az innovációs tárca állja a gimnazista címvédők útiköltségét ? tudatta Arzt Gergely, ITM Kommunikációs Főosztály.

A tavalyi első megmérettetést európai színekben nyerte meg a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium RoboTeam csapata 2017 júliusában, Washingtonban. A FIRST ? For Inspiration and Recognition of Science and Technology ? Global Challenge robotépítő versenyt idén augusztus közepén Mexikóban rendezik meg. A címvédők kiutazásának költségeit Palkovics László tárcavezető innovációs és technológiai miniszteri keretéből fedezi.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium küldetése, hogy Magyarország a technológiaváltás és a negyedik ipari forradalom kihívásait innovációs képességei megerősítésével sikeresen kezelje, a maga javára fordítsa. Európa a robotika ? elsősorban annak ipari alkalmazásai ? területén kivívott versenyelőnyeire építve tartósan megőrizheti vezető pozícióját.

A fiatalokat megszólító nívós nemzetközi versengések hasznos eszközei a szakmai utánpótlás biztosításának is. A kérdéskör kiemelt kezelését jelzi, hogy állami támogatással 2019-ben Győr városa ad otthont a World Robot Olympiad (WRO) robotprogramozási verseny világdöntőjének. Palkovics László elmondta: a hasonló erőpróbák azért is fontosak a diákok számára, mert tudatosítják bennük, hogy a robotok a nem túl távoli jövőben a mindennapi élet részeivé válnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium e megfontolásokból kész teljes egészében átvállalni az idei FIRST versenyen Magyarországot képviselő RoboTeam csapat útiköltségeit. A tárca vezetése abban a biztos tudatban támogatja a magyar gimnazistákat, hogy a diákok teljesítményükkel nemcsak idén nyáron, hanem későbbi pályafutásuk során is újabb okokat adnak majd a büszkeségre.

Szóljon hozzá!