ZETApress

hírportál

Kormánypárti sikerek

Dr. Sára BotondDr. Sára Botond jogász, Józsefváros alpolgármestere, Kocsis Máté általános helyettese, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte tegnap a VIII. kerületi időközi polgármester-választást. A kormánypárti jelölt a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta.

Az időközi önkormányzati választáson még ketten indultak; a baloldali és liberális pártok által támogatott, hivatalosan független Győri Péter és Fehérvári Zsolt István, a Magyar Munkáspárt jelöltje. A szavazólapon szerepelt még Pintér Attila független jelölt neve is, de mivel visszalépett, rá nem lehetett szavazni, az ő nevét a Helyi Választási Bizottság húzta le a szavazólapokról. Sára Botondra 8269-en (62,85%), Győri Péterre 4787-en (36,39%), míg Fehérvári Zsolt Istvánra éppen százan (0,76%) szavaztak. A józsefvárosi időközi választáson 57.469 szavazásra jogosultból 13.246 fő (23,05%) szavazott.

Az eredmény nem jogerős, azzal szemben jogorvoslattal lehet élni. Az időközi polgármester-választás nincs érdemi hatással az önkormányzat politikai erőviszonyaira, mert a képviselő-testületben 12 kormánypárti, egy-egy MSZP-s, DK-s, LMP-s, illetve Együtt-PM-es, valamint egy Jobbik színeiben bejutott független képviselő ül. A VIII. kerületben azért írták ki az időközi polgármester-választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, s mivel az önkormányzati és a parlamenti mandátum összeférhetetlen, le kellett mondania. A képviselőház összetételéről idekattintva olvashatunk.

A főváros V. kerületében 2/3-os siker!

Tegnap Belváros-Lipótváros 4. számú egyéni választókerületében is időközi választást tartottak, mert Böröcz László (Fidesz-KDNP) korábbi alpolgármester az április 8-ai választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A választáson hárman indultak: dr. Balla Valéria Emese alpolgármester a Fidesz-KDNP színeiben, Nagy Béla és Schmuck Andor pedig függetlenként. A 2321 szavazásra jogosultból 470-en mentek el, ami így kicsivel több mint 20%-os részvételt jelent. Végül a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást 314 szavazattal (67,24%), a független Nagy Béla ? akinek május 22-ei bemutatkozása idekattintva olvasható ? 132 szavazatot (28,27%), míg Schmuck Andor mindössze 21 szavazatot (4,5%) kapott.

Szóljon hozzá!