ZETApress

hírportál

Fordított kvótára lenne szükség az oktatásban

– Szükség lenne fordított kvótára az oktatásban, hasznos lenne a nemek közötti természetes arány helyreállítása az iskolákban a tanári karokban, mert nem mindenütt jó ha a nők túlsúlyban vannak – jelentette ki május 2-án, kedden Brüsszelben Gurmai Zita az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának ülésén, amikor Schmitt Pál a Kulturális Bizottság alelnöke arról számolt be, hogy a bizottsága mit ért el a nők esélyegyenlősége terén.

A jelentés kapcsán a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság magyar szocialista alelnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az élethosszig tartó tanulásban a nők fokozottabban vegyenek részt. Életkoruk jóval meghaladja a férfiakét, Európa eltarthatóságához szükség van a nők részvételére a munkaerőpiacon. Gurmai Zita kifejtette azt is, ne csak a sportpályákon, de a sport vezető testületeiben, a sportdiplomáciában is arányuknak megfelelően legyenek jelen a nők.

A jelentés készítője egyetértett a magyar szocialista képviselőnővel abban is, hogy a család és az iskola egyformán fontos a nemek közötti egészséges és harmonikus kapcsolat kialakításában. Gurmai Zita kifejtette, hogy fontos a szexuális felvilágosítás, de az iskolai oktató és nevelő munkában a két nem kapcsolatát nem szabad csak erre a kérdéskörre leszűkíteni. Már első osztálytól kezdve ki kell alakítani a két nem közötti normális és természetes emberi kapcsolat alapjait, az “egymás segítésének” elvét. Annak elismerését, hogy van, amiben a fiúk erősebbek és van, amiben a lányok, de ez nem lehet versenykérdés közöttük. Egyik nemet sem lehet beszorítani hagyományos és elavult szerepkörökbe, vagyis a fakanalat forgató háziasszony, vagy a családja boldogulásáért egyedül küzdő férj státuszába.

A tizenéveseknél a két nem kapcsolata nem szorítkozhat a másik nemhez tartozó “skalpok” gyűjtésére. A harmonikus együttlét a közösségben, az emberi és baráti viszony kialakítása az iskolában lesz az alapja a párválasztásnak és megelőzője a későbbi konfliktusoknak, nemritkán személyes tragédiáknak.

– Az iskola a nemek közötti egyenlőség kialakításának első, és talán egyik legfontosabb terepe? – zárta felszólalását a magyar szocialista képviselőnő.

Szóljon hozzá!