ZETApress

hírportál

Mécsesek az emléknapon

A Holokauszt áldozataira emlékeztünk ma délelőtt a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Január 27-e már második éve emléknap szerte a világon, mert 62 évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon szabadult fel az Auschwitz-Birkenau haláltábor. A megemlékezésen Sólyom László államfő is részt vett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt hivatali elfoglaltsága pártjának székházába szólította, ezért csak egy levelet küldött. Sajnos rövidesen nem lesz már élő szemtanú, így csak a múzeumokban emlékezhetünk a borzalmakra, ezért fontos, hogy sose felejtsünk! ? vetette papírra gondolatait. Orbán Viktor volt kormányfő is hasonló szellemű levelet küldött. Ő a Marczibányi téren tartott évértékelőt. Ugyanezt táviratozta Hiller István kultuszminiszter is, aki az MSZP elnökeként a kormányfővel együtt a párt Országos Választmányának ülésén volt.

A hóesésben emlékezők nem maradtak szónoklat nélkül. Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság nagykövetasszonya arról beszélt, hogy az emlékezés mindannyiunk kötelessége. További feladatunk határozottan kiállni a történelem relativizálása ellen. Jövőbeni küldetésünk ezeken felül mindent megtenni annak érdekében, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg. Ennek fontos eleme a harc az intolerancia, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen.

A rövid megemlékezés végén egy-egy mécsest gyújtottunk az emlékfalnál a hatmillió áldozat, köztük félmillió elpusztított magyar tiszteletére. Izrael állam nagykövete velünk együtt emlékezett, majd a kiállításokat tekinthettük meg a 2004. áprilisában átadott múzeumban.

Szóljon hozzá!