ZETApress

hírportál

Védvonal a Körösökön

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön című projektindító rendezvény volt délelőtt Gyulán ? tudatta Horváth Szilvia.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló ? KEHOP-1.4.0-15-2016-00012 azonosító számú ? pályázat árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű. A projektben foglalt munkák fő eleme ? Gyomaendrőd térségében ? a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása a mentett oldal felé. A 3,073 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2017-2021. között valósítja meg. Várható befejezési ideje 2021. február 28-a.

Az érintett terület Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén található. A fejlesztés a 909 km2 területű Nagy Sárréti árvízvédelmi öblözetet érinti, és a 12.03 árvízvédelmi védvonal Hármas-Körös jobb part 61+200-66+000 tkm közötti szakaszán valósul meg.

A fejlesztés műszaki szükségességét a mértékadó árvízszint, valamint a folyók árvízvédelmi fő-védvonalainak magassági biztonsága, pontosabban a rendeletben meghatározott értékekhez viszonyított magassági hiánya indokolja. A magassági hiány átlagos értéke 1,49 m, maximális mértéke 2,34 m. Ehhez társul továbbá a töltések kedvezőtlen geotechnikai állapota. A mértékadó árvízszint felülvizsgálati eredményei egyértelműen jelzik, hogy a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek. Ha figyelembe vesszük a klímaváltozást, és nem állítjuk meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, a Tisza-völgy árvízi biztonságának jelentős csökkenésével kell számolni. Az új töltés koronaszintje ? a tervezett burkolatmagasságot is beleértve ? az új mértékadó árvízszintnél 1 méterrel lesz magasabb.

A fejlesztés eredményeként a Hármas-Körös jobb partján ? a 61+200-66+000 tkm szakaszok között ? töltésfejlesztés és altalaj megerősítés történik, ezen túlmenően a pályázat során teljesen újjáépül a Peresi gátőrház, megújul a telepen található munkáspihenő és szertár épület. A járulékos beruházások keretén belül gátőrházi bekötőutak újulnak meg, vízmércék áthelyezése történik meg, valamint fenntartó gépek beszerzése valósul meg. A projektről bővebb információt a weboldalukon olvashat.

Szóljon hozzá!