ZETApress

hírportál

Négyüléses felvonó Eplényben

Téli EplényIgazi téli időben avatták fel tegnap Eplényben az ország első és még egyetlen négyüléses felvonóját. A mínusz 10 fokban elég sokan látogattak ki erre a nagy eseményre, hogy elsőként próbálják ki a rekord gyorsasággal felépített liftet ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Igazán mesébe illő időben, fákon több centi vastag zúzmarával és nagy hóesésben síelhetnek a legújabb élményre várók. ? A Bakony szívében elhelyezkedő pályának olyan a mikroklímája, hogy a korszerű hóágyúpark az öt pályából álló négy és fél kilométer hosszú pályarendszert már mínusz 2 Celsius foktól hó-biztossá teszi ? mutatja be a Nordica Sí-arénát Soós Csaba ügyvezető igazgató.

A három éve kezdődött sípályafejlesztés 800 millió forintba került eddig, úgy, hogy itt minden magyar tulajdonban van. Magyarország legnagyobb kapacitású síterepén található a hazai hóágyúk 70%-a. A mostani bővítéssel függőkaros hóágyúk kerültek üzembe, melyek a pálya legeldugottabb pontjaira is technikai havat tudnak juttatni. Ha szükséges, a sípályarendszer 42 pontjáról nyílik lehetőség a megfelelő hó biztosítására.

A közel hatszázezer hazai síelő 10-15%-a síel itthon, miután hazánkban a domborzat és az időjárás eléggé meghatározza a síelhető napok számát. Ezért gondolták Eplényben, hogy biztosítják az állandó havat. Akkor is hóágyúzzák a terep egy részét, amikor egyáltalán nincs hó. Ha, minden pálya üzemben van, akkor közel 1500 ember síelhet egyszerre itt a sí-centrumban úgy, hogy nem kell sorba állnia.

A most átadott 756 méter hosszú lift 333 méterről 509 méterre visz, egy óra alatt 2400 főt szállít és nyáron is üzemben lesz a turisták számára. Az idelátogatók igazán kihasználhatják a terepet a síelésre szánt időt, miután lehetőség van este 9-ig a síelésre még hétköznapokon is. A pálya hó-állapota a kihelyezett web-kamerán keresztül folyamatosan nyomon követhető.

A gyors feljutást szolgálják a beléptető kapuk ? melyek ez évtől balkezesek ?, melyek mind a chipkártyás, mind a vonalkódos üzemmódot képesek kezelni. Akiknek nincs sílécük, azokra is gondoltak az üzemeltetők, ugyanis 60 új felszereléssel gyarapították a raktárkészlet.

Tavaly 78 napon keresztül síelhettek, snowboardozhattak itt a téli sportok szerelmesei. Idén 90 havas napra számítanak a működtetők és remélik, hogy ebben a szezonban legalább negyvenezren keresik fel a helyet. Tervezik közvetlen buszjárat indulását is Budapestről.

Igazi alpesi környezet varázsolódott a pályák köré is. Holle Anyó étterme igazi felfrissülést ad az ideérkezőknek és a síelésben megfáradtak is. Bővítették a büfé kapacitást a pálya alján, sőt a búbos kemencében friss kenyérlángos és friss házi kenyér készül. A négyüléses felvonó tetején Hütte is működik. Bővült a parkoló is. Már csak arra van szükség, hogy minél több igazi havas napban legyen részünk. Ilyen ez a mai is!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sportnapok Eplényben | ZETApress

Szóljon hozzá!