ZETApress

hírportál

Karácsonyvárás Budapesten

Karácsonyvárás a Vörösmarty térenMár csak pár nap van a Karácsonyig és ebben a zord hidegben sem csak azoknak érdemes kilátogatni a Vörösmarty térre, akik az utolsó pillanatokban vásárolnak ajándékot, mert a Budapesti Karácsony immár 14. alkalommal, több mint egy hónapon keresztül várja a látogatókat a főváros egyik legszebb helyszínén ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Ezeket az adventi-karácsonyi programokat mindig izgatottan várjuk, mely az ünnepi készülődés egyik fénypontja. Nap mint nap új élményben lehet részünk. A színes kulturális programok között vannak, akik még táncra is perdülnek a népi muzsika hallatán. Különleges népművészeti ajándékkínálatnak köszönhetően egyre nagyobb ismertségnek örvend a külföldi vendégek körében is.

Ma napság már több mint 600 ezer látogatót számlálunk, ugyanis utánozhatatlan a miliő. A téren felállított hatalmas karácsonyfánál, a mesélő betlehemi jelenetnél, az óriási adventi koszorúnál mindig sokan állnak, vannak, akik a korábbi karácsonyokra emlékeznek. Vannak, akik a kovácsműhelynél töltenek több időt. A szebbnél szebb népművészeti portékák között is szívesen időzünk, minden évben találunk új kreatív alkotásokat is.

December elsejétől minden délután 5 órakor gyönyörű harangjátékkal, ünnepi fúvósokkal és fényjáték kísérettel fedik fel a térre látogató kíváncsi közönség előtt a Gerbeaud-ház ablakaiban látható Adventi Kalendáriumot, s december 24-én már 12 órakor kinyílik az utolsó ablak. Mindegyik mögött egy-egy pompás kortárs festészeti alkotás bújik meg.

Már messziről odavonzzák a látogatókat a Vörösmarty tér környékén terjengő pecsenyesütők, kürtőskalácsosok illatai. Idén is sokan állnak sorban a töki vályogkemencében sült kenyérlángosért, a sült gesztenyéért, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételekért a barátságos standoknál. Ebben a hideg időben jól esik a forralt bor, a puncs és a forró tea.

A szervezők a rászorulókra is gondoltak. A színpad közelében lévő standokon kétnaponként váltva gyűjtenek a szervezetek az árváknak, a gyengén látóknak, a transzplantáltaknak, és többek között a vakvezető kutyák kiképzésre is.

A Budapesti Karácsony már számos nagy elismerést vívott ki az évek során. 2006-ban a nagyhírű Travel&Leisure utazási magazin a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé sorolja, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni. Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának igazgatója ugyancsak 2006-ban az európai karácsonyi vásárok közül a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak. Nemrégiben a Sunday Times Európa legjobb adventi vásárának választotta a budapestit. Idén Olaszország leghíresebb kézműves vásárán a Budapesti Karácsonyi Vásár lett a díszvendég. Teljesebb lesz a karácsonyi várakozásunk, ha kilátogatunk a Vörösmarty térre.

Szóljon hozzá!