ZETApress

hírportál

Hulladékot mindig szelektíven!

Nyereményjáték indul a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. Az FKF Nonprofit Zrt. (FKF) széleskörű nyereményjátékot indít 2018 nyarán a szelektív hulladékgyűjtés fővárosi népszerűsítésére ? tudtuk meg a délelőtti rákospalotai sajtótájékoztatón.

A tapasztalatok szerint a fővárosi lakosság számára szükséges a részletes és gyakori tájékoztatás a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen még mutatkoznak hiányosságok, problémák, félreértések a rendszer használatát és fontosságát illetően. A kampány célja az érintettek aktív, támogató magatartásának megnyerése egy nyereményjáték keretein belül.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer útján begyűjtött hulladék évről évre nő, azonban a szelektíven gyűjtött műanyag, fém és papír hulladékok egy részét szennyezettség miatt nem lehet teljes egészében újrahasznosítani. Ennek megoldására az FKF felvilágosítással egybekötött nyereményjátékot indít mintegy 6,5 millió értékben, amely a lakosokat és a társasházak közös képviselőit szólítja meg ? ismertette Nagy László Albert vezérigazgató.

Felidézte, hogy 2013-ban európai uniós támogatásból indították el a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert Budapesten, mintegy 4,3 milliárd forintból egyebek közt 63 járművet és 400 ezer tartályt szereztek be. Az indulás óta 60 ezer tonna szelektív hulladékot gyűjtöttek be a házhoz menő gyűjtési rendszerben, tavaly már 14 ezer tonna volt az így begyűjtött műanyag és 22 ezer tonna a papír. Abban bíznak, hogy a nyereményjátékkal sikerül a megfelelő válogatást, a tisztább szelektív gyűjtést ösztönözni! ? tette hozzá.

A nyereményjáték egyrészt a budapesti lakosság felvilágosítását célozza meg, míg a szelektív hulladékgyűjtésben élen járó lakóközösségeket több millió forintos összeggel jutalmazza meg. Az FKF Nonprofit Zrt. 2015-re Budapest teljes területén bevezette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A Fővárosi Önkormányzat és az FKF Nonprofit Zrt. célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához.

A budapesti lakosoknak szóló nyereményjátékban a résztvevőknek idekattintva egy edukációs kérdőívet kell helyesen kitölteniük, valamint regisztrálniuk kell, ezzel részt vesznek a sorsoláson. A lakosok a kérdőívvel tesztelhetik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat, de a kérdések megválaszolósához minden szükséges információt megtalálhatnak az FKF weboldalán. A Zrt. több mint száz értékes nyereményt oszt szét a kisorsolt szerencsések között.

A közös képviselőknek szóló nyereményjáték célja, hogy aktívan ösztönözze a panel- és társas-házakat a hulladék szelektív gyűjtésére. Ebben a játékban részt vehet minden budapesti panelház vagy társasház, amelynek közös képviselője 2018. június 22-e és július 31-e között regisztrál a weboldalon. A nyeremények azok között a regisztrált panelházak és társasházak, valamint ezek közös képviselői között kerülnek kisorsolásra, amelyek 2018. augusztus 1-je és október 5-e között a legtisztábban gyűjtik a szelektív hulladékot. A legjobban teljesítő társasházak között hárommillió forintot, míg a panelházak között kétmillió forintot sorsolnak ki. Ezeknek a lakóközösségeknek a közös képviselői pedig külön sorsolásban vesznek részt, amely során értékes tárgyi ajándékokat nyerhetnek.

A budapesti lakosoknak szóló nyereményjáték ma kezdődik, míg a panel- és társasházak, valamint közös képviselőiknek szóló két hét múlva indul és mindkét nyereményjáték 2018. október 5-én pénteken zárul. Az FKF célja a nyereményjátékkal: megszerezze a lakosság széles körének támogatását, minimalizálja a rendszerrel szembeni fenntartásokat, aktivizálja a lakosság széles tömegeit annak érdekében, hogy a szelektív gyűjtés lehetőségeivel ténylegesen éljenek és a szelektív kukákba ne kerüljön kommunális hulladék. A sajtótájékoztatót követően bejártuk a 2016-tól üzemelő Károlyi Sándor utcai Hulladékudvart, melynek előkészületekről még 2015. október 27-én a Lurdy Házban tartottak sajtótájékoztatót, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!