ZETApress

hírportál

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban

Lendület 201821 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA ? tudtuk meg délután a Széchenyi téri Székház Dísztermében, majd a Kodály Zoltán-termi fogadáson.

Hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével pontosabban megérteni a daganatos betegségek kialakulását és az agy működését? Melyek a bölcsőde, az óvoda, az iskola vagy az egyetem elkezdésekor a hatékony alkalmazkodás kulcstényezői? Mi segíti a nehézségekkel való sikeres megküzdést? Milyen szerepük volt a papoknak és lelkészeknek a falvakban és kisvárosokban a történelmi Magyarországon és Erdélyben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ az MTA Lendület programjának ez évi nyertesei. Az idei 21 új kutatócsoporttal együtt eddig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult. Az MTA 2018-ban 3 milliárd 540,9 millió forintot fordít a kutatócsoportok támogatására.

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul: a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosít forrást. Lendület-kutatócsoport vezetésére az alábbi kategóriákban pályázhattak ? életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően ? PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók:

Lendület I. ? Önálló kutatói pályát kezdők kategóriája: jellemzően 38 év alatti, kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók. E kategória nyertesei azt vállalták, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

Lendület II. ? Sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája: jellemzően 35?45 év közötti, nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók. E kategória nyertesei azt vállalták, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator- vagy Advanced-kategóriájában vagy egyéb nemzetközi pályázat keretében nyernek el Lendület-támogatással összemérhető, a támogatási periódus utáni időszakban a csoport fenntartásához szükséges finanszírozást.

Célzott Lendület ? Kiemelkedő eredményességű alkalmazott (célzott) kutatásokat folytatók kategóriája: jellemzően 45 év alatti, a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló kutatásokra vállalkozó kutatók. Ebben a kategóriában a támogatás legalább felének folyósítását a magyar versenyszférában tevékenykedő gazdasági társaságnak kell vállalnia.

Az idei pályázati felhívásra 105-en jelentkeztek. Közülük 21 fiatal kutató (16 férfi és 5 nő) kezdheti meg tudományos munkáját a program keretében. További adatok, információk a Lendület-programról idekattintva olvashatók. Az ERC-pályázatokhoz hasonló bírálati folyamat: A pályamunkákat két szakaszban bírálták el. Először legalább három az MTA elnöke által felkért hazai vagy külföldi szakember készített anonim bírálatot. Ők szövegesen értékelték és a megadott szempontok alapján pontozták a pályázatokat. A bírálati eredmények összesítését követően a második szakaszban egy ugyancsak az MTA elnöke által felkért zsűri értékelte a pályázatokat. A zsűri az anonim bírálók által adott szöveges értékelések és a pontszámok figyelembevételével rangsorolta a pályaműveket, majd mindezek alapján javaslatot tett az MTA elnökének a támogatandó pályázatokról.

Szóljon hozzá!