ZETApress

hírportál

Példás pilisi összefogás

Ékkövet kapott Pilisborosjenőn a Várvölgy felé vezető út. Sikeresen zárult a közösségi faültetés falunkban! Helyi lakosok, civil szervezetek és földtulajdonosok példamutató összefogása nyomán mostantól hosszú évtizedekig 31 magas kőris és 2 ezüstlevelű hársfából álló fasort díszíti a Teve sziklához vezető utat.

? A legjobb időpont faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van! ? tartja a kínai mondás. A pilisborosjenői kőris fasor ültetését e kínai mondás és a MOL Magyarország ? Ökotárs Alapítvány Zöldövezet-pályázata is inspirálta. A tervezés 2017. novemberben kezdődött és idén márciusban tették közzé örökbefogadási felhívásukat Pilisborosjenő lakói felé. Két nap alatt 30 örökbefogadó család jelentkezett, akik pénzt, időt rászánva, a fenntartás felelősségét is vállalva, tevékeny részesei akartak lenni a faültetésnek.

A közös tervezés egy márciusi estén kezdődött, itt szavazták meg a három szakmai javaslatból, hogy egy magas kőris fasort ültetnek, egy-egy hársfával a két végében. A földtulajdonosok ? nagy többségében ? örömmel fogadták, hogy egy fasor fogja díszíteni a földjüket. A fák helyének pontos kimérése után a gödrök gépi kiásását Trunk Zsoltnak köszönhetjük. Fotóink Halasi Zsolt és Kádár Viktor felvételei.

Május 5-én szombaton reggel, egy gyors szakmai eligazítást követően elkezdődött a fák beültetése. A méretes gödrök betemetése, a dréncső pontos elhelyezése, a karók, gurtnik beállítása, hogy védjük a fát a teljes begyökeresedésig. A délelőtt során sorra kerültek a helyükre a kőrisek. Akik kész voltak a saját fájukkal, az épp hiányzó családok helyett is ültetni kezdtek, így mire az ebéd elkészült, megszületett a fasor az út mentén. Miközben az ültetés zajlott, Medveczki György és segítői két bográcsban készítették az ebédet, amit egy korábbi faültető által telepített platán tövében fogyasztott el a hálás ültetőbrigád.

Faültetésnél a leginkább kritikus a friss ültetvény megfelelő vízellátása. Ebben Buzás István és a Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesület vállalt oroszlánrészt, akik azóta is heti rendszerességgel öntözik a fasort. A faültetés első évében ezeket a fákat nem lehet túlöntözni. Örömmel veszik, ha falubeliek is visznek egy-egy flakon vizet kirándulásukkor valamelyik fának, hiszen az árnyékát is mindannyian élvezni fogják remélhetőleg hamarosan!

A honos magas kőris és ezüst hárs fákból álló fasor 33 fájának beszerzési és az ültetéshez kapcsolódó költségeinek árát a helyi lakosok örökbefogadási díj formájában fedezték: 44 család fizetett be egyenként húsz-húszezer forintot. Ebből fedezték a költségeket (összesen 670 ezer 270 forintot), az örökbefogadók a költségeken felül megmaradó részt (örökbefogadóként 4770 forint) pedig a Pilisborosjenő közterületeinek fásítására létrehozott alap számára ajánlották fel.

A 44 örökbefogadó: Aczél Ferenc és dr. Csányi Márta, Balázs Nelli, Bényi Attila, Bubik-család, Buzás-család, Dömötörfy-család, Dózsa-Rósa-család, dr. Fábry György családja, dr. Farkas István és családja, dr. Fiák István és családja, dr. György Péter és családja, dr. Nagy Ernő és családja, dr. Sasi-Tusor-család, dr. Schlanger Judit, prof. dr. Vass László és családja, Erdélyi-család, Forgó-család, Frank-család, Glück Éva, Hajdú Tamás, Halasi-Vági-család, Hirtling-család, Horváth-család, Iván Gábor és családja, Kádár-család, Kalmár Gabriella, Kása Mónika és családja, Lengyel-család, M. Kútvölgyi Eszter, M. Viktória, M. Virág, Madaras Zoltán és családja, Marton-család, Medveczki Réka és családja, Medveczki György és családja, Miklós György, Nagy Ernő, Nevelős-Forgács-család, Nováki-Zalatnay-család, Papp Luca, Reiser Zsuzsa, Reiter-Dienes-család, Simkó Péter, Susán Katalin és családja, Szemes Lili és családja, Szilágyi Csaba és családja, Takáts Árpád, Tömöri-család, Tóth Réka, Zádor-család.

? Mind az ültetőnapon, mind a fák első heti utógondozása, locsolása kapcsán lehet látni, hogy a faluban élő emberek nyitottak az olyan építő-szépítő eseményekre, ahol végre aktívan tehetnek a falunkért és a közösségért, kétkezi munkával, akár anyagi áldozatokat is vállalva. Sajnos jómagam egy családi jubileumi ünnepség miatt nem tudtam részt venni magán az ültetésen, csak az előkészítő munkálatokban, de azóta sok résztvevővel beszélgettem, és mindannyian nagyon jó, felemelő érzésekről és élményekről számoltak be, amelyek a mai napig élénken élnek bennük. Esténként pedig látom, ahogy nagyszülők, szülők és gyerekek együtt, karniszterekkel és flaskákkal megrakott különféle toló-húzó szerkezetekkel igyekeznek a gondjaikra bízott fájukhoz locsolni. Talán olyanok is együtt sétálnak és beszélgetnek ilyenkor, akiknek a mindennapok nagy rohanásában egyébként nem nagyon jutna egymásra ideje. És ez is nagyon jó. A szombati faültetési akció után biztos vagyok benne, hogy Pilisborosjenőn nem kell várni 20 évet a következő faültetésre. Sőt, remélem egyet sem! ? mondta Dömötörfy Zsolt, a 2097 Csoport Egyesület elnöke.

? Annyi rossz hírt hallani környezetünk romló állapota kapcsán. Nagyon örülök, hogy az idei Madarak és Fák Napja kapcsán Pilisborosjenőn most nem elpusztított fák, hanem a közösségi megvalósítású fasor ültetés jut majd a helyiek eszébe. A várvölgyi kőris fasor a büszkeségünk lesz, ahogy az az összefogás is, ami ezt létrehozta. A faültetés minden szekértáborokon átívelő, a helyi családok, vállalkozók és civil szervezetek támogatását elérő ügy lett. Hiszen nemcsak a jövő generációnak hasznos, ? árnyékot ad, tisztítja a levegőt, megfogja a talajt ? emellett az érintett közösségnek örömet és büszkeséget okoz. Több hasonló, sikeres közös ügyre van szükség ? Pilisborosjenőn mindenképp, de meggyőződésem, hogy az ország számos pontján ugyanígy! ? tette hozzá Tömöri Balázs, az esemény egyik helyi szervezője.

Bubik Szabolcs, Dömötörfy Zsolt és Tömöri Balázs szervezők, Aczél Ferenc (földmérés), Kádár Viktor (fotó) és Marton Gergely (agrár szakértelem) köszönik a pozitív, támogató hozzáállást mindenkinek és a segítséget Florek Eszter és Zoltán Lovardája, Küller János polgármester, Pilisborosjenő Önkormányzata, Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Trunk Zsolt építési vállalkozó támogatóknak!

Szóljon hozzá!